DEİK tarafından düzenlenen Türkiye-Litvanya İş Forumu’nda konuşan Litvanya Cumhurbaşkanı Grybuaskaite, "Türkiye’nin AB üyeliğini destekliyoruz" dedi.
Türkiye - Litvanya İş Forumu, Conrad Otel’de düzenlendi. Foruma Litvanya Cumhurbaşkanı Grybuaskaite, Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, MÜSİAD Başkanı ve DEİK Başkan Yardımcısı Nail Olpak ve çok sayıda davetli katıldı.
Forumda konuşan MÜSİAD Başkanı Nail Olpak Litvanya’nın Avrupa’nın en hızlı büyüyen ülkeleri arasında yer aldığına dikkat çekerek, "Türkiye ve Litvanya ilişkileri yapılan bu ziyaretlerle daha da gelişiyor" dedi.
Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ise düzenlenen formun iki ülke arasında daha verimli ilişkiler kurulabilmesi için önemli olduğunu vurgulayarak, "Türkiye dünyanın on yedinci, Avrupa’nın ise altıncı büyük ekonomisi. Son dönemde Avrupa’da beş milyon civarında kişi işini kaybederken, Türkiye’de 6,5 milyon istihdam yarattık. Türkiye yatırım yapmak için son derece cazip bir ülkedir. 56 ülke, bir buçuk milyar nüfusa komşu bir kavşak konumundayız. Bu bölge Dünya ithalatının üçte ikisinin gerçekleştiği bölge. Türkiye de yatırım yapmak bu bölgeye açılan kapıya sahip olmak demektir" dedi.
Litvanya’nın AB’nin gelişen ekonomileri arasında yer aldığına dikkat çeken Eker, "2012-2013 yılında da Litvanya’nın büyümesi AB’nin üstünde olmuştu. Zaman Türkiye- Litvanya işbirliğini geliştirme zamanı. Zaman sahip olan potansiyeli ortaya çıkarma kapasitenin daha üstüne çıkarma zamanıdır. En kısa zamanda birinci dönem ticaret toplantısını gerçekleştirmeye arzu ediyoruz. Birçok alanda işbirliği yapmayı öngörüyoruz. Yöneticiler olarak aldığımız kararlar engelleri kaldıracak" diye konuştu.
Litvanyalı işadamlarını Türkiye’de yatırım yapmaya çağıran Bakan Mehdi Eker, "Ülkemizin faaliyet gösteren 29 adet Litvanyalı şirket var. Litvanyalı şirketleri Türkiye de daha fazla yatırım yapmaya davet ediyoruz .Türk yatırımcıları da Litvanya’da daha çok yatırım yapmaya davet ediyoruz. Cumhuriyetin yüzüncü yılı olan 2023 yılına kadar ulaşımda 80 milyar euro, enerjide 108 milyar euro yatırım yapmayı planlamaktayız. Müteahhitlik alanında Türkiye dünyada ikinci sıradadır. Dünyada birçok projeyi planlamıştır müteahhit sektörümüz. Şimdi zaman ekonomik işbirliğimize yeni bir ivme kazandırma zamanıdır. Daha az kamunun daha fazla özel sektörün işbirliği için daha sağlam ekonomik işbirliği hedefliyoruz” şeklinde konuştu.
Litvanya Cumhurbaşkanı Dalia Grybuaskaite, Türkiye ile Litvanya’nın birçok alanda aynı görüşü paylaştığına dikkat çekerek, "Türkiye bizim için çok önemli bir ülke. Özellikle NATO konusu çok önemli. Güvenlik bölgede önemli. Aynı anlayış içinde olmamız da bu anlamda çok önemli. Türkiye’nin AB üyeliğini destekliyoruz. Müzakare sürecinin daha da hızlanmasını istiyoruz. Geçen sene biz dönem başkanıyken, yeni bir başlık açıldı. Biz de AB’ye girerken, on yıl müzakere sürecinden geçtik. Bu müzakere sürece çok önemli. Ticari anlamda çok fazla ciddi bir ölçeğimiz yok ama potansiyelin büyük olduğunu görüyoruz. Birbirimizden daha da faydalanacağımız çok önemli alanlar var. Her türlü ilgi duyduğunuz alana biz de açığız. Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan, önümüzdeki sene gene Litvanya’ya geniş bir katılımcı sayısıyla geleceğini söyledi. Üst seviyeden bir ilgi var. Her türlü desteği size vermeye hazırız. Her iki ülkede de en üst seviyede siyasi destek mevcut” ifadelerini kullandı.
Toplantının sonunda Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Litvanya Cumhurbaşkanı Grybuaskaite’ye bir plaket takdim etti.
Kaynak: iha