KAYSERİ () - ZİRAAT Mühendisleri Odası Kayseri Şube Başkanı İmdat Aksoy, ''Şeker pancarı ile pancar şekeri ile oynanıyor. Milyonların geleceğini umursamadan da lobilerle, uluslararası tekellerle yasal düzenleme adı altında gelecek yok edilmek isteniyor; bunun için Şeker Kanunu değiştiriliyor'' dedi 

Türkiye tarımı ve ekonomisi açısından şeker pancarı tarımı ve şeker üretimi milyonlarca ailenin ve bireyin geçimi, geleceği, geliri ve istihdamı  olduğuna dikkati çeken Aksoy, ''Şeker sanayi, hayvancılık ve yem girdisi başta olmak üzere şeker pancarı birçok konuda ülkemizin stratejik ürünlerindendir" diye hatırlattı ve ekledi:

"Şekerpancarı gibi sosyolojik, ekonomik ve de kültürel öneme sahip bir ürün üzerinde politik oyunlar son zamanlarda sıkça gündeme gelmektedir. Ekonomiye her yıl milyarlarca  katkı sunan bir ürün ve sektör, bazılarının iştahını kabartıyor. İşte, bu yüzden şekerpancarı ile pancar şekeri ile oynanıyor. Milyonların geleceğini umursamadan da lobilerle, uluslararası tekellerle yasal düzenleme adı altında gelecek yok edilmek isteniyor. Bunun için Şeker Kanunu değiştiriliyor. Şeker Kanunu tasarısı şeker üzerindeki oyunları da açığa çıkarmaya başladı. Kanunun değiştirilmesini isteyenler avuçlarını ovalayarak bekliyorlar. Tüm güçleri ile şekerpancarından yapılan şekerin yerini glikoz, izoglikoz, fruktoz şurubuna bıraktırmak isteyen lobiler var güçleriyle çalışmaktadırlar. Amaç ülkemizin, çiftçimizin çıkarı değil, şekerpancarının sürdürülebilir üretimi değil, topluma sağlıklı, doğal şeker yedirmek ise hiç değil."

Şeker Kanunu değişikliği ile glikozun kota kapsamı dışına çıkartılmak ve Nişasta Bazlı Şeker (NBŞ) kotalarının artırılmak istendiğini vurgulayan Aksoy, şöyle devam etti:

"Pancar şekerine alternatif bir ürüne ayrıcalık tanınarak kota artırımının tarım sektörünü ve pancar sanayinin desteklediği yan sektörleri olumsuz etkilemesi kaçınılmazdır. Mevcut Kanunda bile AB ortalamalarının çok üzerinde üretim kotası verilen NBŞ`lerin kotasının yüzde 15'e çıkarılmasının pancar şekeri sanayine, pancar üreticilerine etkisi çok büyük olacaktır. 125 bin ton şekere karşılık gelen bu artırım Doğu Bölgelerimizde yer alan 4 şeker fabrikasının kapanması, 1 milyon ton pancarın üretilememesi, yaklaşık 200 bin dekar alanın pancar üretimi dışında kalması, en az 10 bin ailenin pancar üretiminden uzaklaşması anlamına gelmektedir.''
 

Kaynak: dha