Moskova Avukatlar Birliği ve DE YURE Avukatlar Bürosu Başkanı Nikita Filippov, kötüleşen Türk-Rus ilişkileri nedeniyle sorunlar yaşayan Türk iş adamlarına tavsiyelerde bulundu.

Başkent Moskova’da Rus-Türk İşadamları Birliği’nin (RTİB) organize ettiği “Vizeler, Çalışma İzinleri, Mülkiyet Sorunları, Şirketlerin Hukuksal Hakları Konulu” toplantıda söz alan ünlü avukat bazı yasal prosedürleri hatırlattı.

Filippov Rusya’da çıkartılan 28 Kasım ve 30 Kasım kararnamelerini detaylı şekilde anlattı. Ünlü avukat, “Öncelikle Rusya Devlet Başkanlığı’nda alınan kararda yasakların uygulanma tarihinin 1 Ocak olması Rusya’da yaşayan ve faaliyet gösteren iş adamlarının çok zarar görmemesi amaçlı bir tarih. İsteselerdi bu kararları hemen alabilir, ayrıca her fabrikada araştırma yapar ve herhangi bir olumsuzlukta büyük cezalar kesebilirlerdi. Rusya’da şahsınıza yapılacak yanlışlarda ve haksızlıklara sadece kanunlarla cevap verebilirsiniz. Size tavsiyem 1 Ocak’a kadar şirket belgelerinizi tertemiz hale getiriniz. Şirket çalışanlar ile sadece kontrat üzerinden anlaşma yapınız. İzlenimlerime göre Türk firmalarında evrak konusunda çok eksikler oluyor. Ne yazık ki evrak konularını fazla dikkate almıyorlar. Artık bunlar büyük tehlike. Siz 1 Ocak’tan sonra yapacağınız her yanlış ve unutkanlığınızın bedelini çok büyük paralarla ödeyeceksiniz. 1 Ocak'tan önce sözleşmelerin yapılması lazım. 1 Ocak 2016 tarihi itibari ile Rusya’da faaliyet gösteren firmalarda anlaşması olmayan işçilerin işe alınması yasaklanacağı için 31 Aralık’a kadar işçilerle sözleşme yapın, 31 Aralık’a kadar işçi ile anlaşma yaptıysan 1 Ocak itibari ile o işçi çalışmaya devam edebilir. İşverenler işçilerle anlaşma yapmamışsa ve yapılan araştırma sonucu yakalanmışsa işvereni çok büyük para cezaları bekliyor.” dedi.

Toplantıda konuşan RTİB Başkanı Naki Karaaslan ise, “Rusya ve Türkiye arasındaki siyasi sorunlar nedeniyle şimdi artık önümüze yeni bir tablo gelecektir. Bu duruma öncelikle herkesin hazırlıklı olması lazımdır. Bu durum ne zamana kadar devam edecek, biliyorsunuz devletler her zaman sorunlar yaşıyor. Rusya ve çevresindeki Ukrayna ve Gürcistan problemleri ki biliyorsunuz. Gürcistan ile hala aralarında problemler var. Bizim süreçte, tekrar söylüyorum zamana ihtiyacı vardır.” şeklinde konuştu.
Kaynak: cha