Ülkemizde bu kış oluşan yoğun ve olumsuz hava şartları, en çok sebze ve meyveyi vurdu. Özellikle de sebzeyi vuran hava koşulları, en basit bir maydanozda bile yüzde 492 lere kadar bir zam oluşturdu. Üretici ile tüketici arasında bir köprü oluşturan marketlerdeki fiyatlara üretici bile şaşırmakta. 

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, olumsuz hava koşullarının fiyatlara yansıdığını, üretici market fiyat farkının kabul edilebilir rakamların çok üzerinde seyrettiğini belirterek, "Şubat ayında da üretici market fiyat farkı kapanmadı. Bu fark kapanmalı. Gece gündüz, yağmur çamur demeden çalışıp, bin bir güçlük içinde üretim yapan üreticimizin ürettiği ürünlerin 4-5 kat fiyatla tüketiciye ulaşması adil de, değil sürdürülebilir de değil" dedi.

Market fiyatları ve üretici fiyatlarının arasındaki farkı da açıklayan Bayraktar;' 
Geçtiğimiz ay yaşanan dondan etkilenen ürünlerden biri de patatestir. Özellikle Ödemiş'te dondan zarar gören patateste yaşanan kayıp, fiyatlara yansımıştır. Don nedeniyle patates, ihracat dönemi olması ve arzın örtü altından sağlanması dolayısıyla patlıcan, biber, salatalık fiyatlarında artış yaşandı. Limonda görülen fiyat artışında ise yataklık olarak tabir edilen limonların piyasaya arz edilmesi etkili oldu. Üreticilerde fiyatı en fazla düşen ürün domateste olumsuz hava koşulları nedeniyle ürün sevkiyatlarında yaşanan sıkıntı, fiyatlara yansıdı. Genel olarak değerlendirdiğimizde arz ve talepteki değişime bağlı olarak fiyatlarda artış ve azalışların meydana geldiği görülmektedir.”  dedi.
Editör: TE Bilişim