Yöresel Ürünler Fuarı (YÖREX), 22-26 Ekim tarihleri arasında Antalya Anfaş EXPO Center’da kapılarını açacak. 62 il ve KKTC’den 325 katılımcının 113 stantta temsil edileceği fuar, Antalya Ticaret Borsası’nda (ATB) gerçekleştirilen toplantıyla tanıtıldı. Toplantıda konuşan ATB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, 5 yıl önce çıktıkları yolculukta yöresel ürünlerin farkındalığı konusunda ciddi yol aldıklarını söyledi. Geçmiş beş yılın tecrübesiyle daha yoğun bir katılımla gerçekleştirecekleri fuara 100 bin ziyaretçi beklediklerini ifade eden Çandır, “Ülkemizdeki tüketim ve üretim alışkanlıkların deforme olduğu son dönemde, bu toprakların bize verdiği, binlerce yıllık medeniyetlerin bize emanet ettiği bu değerlere tekrar sahip çıkmak, bunları ekonomiye kazandırmak, yerinde istihdamı sağlamak, insanımıza iş ve aş edindirmek için yoğun olarak yöresel ürünlerle ilgili çalışmalarımızı devam ettiriyoruz” dedi.
183 COĞRAFİ İŞARETLİ ÜRÜN VAR
Son dönemde aşırı göçle boşalan ilçe ve köylerde üretimi tekrar harekete geçirmek için çaba sarf ettiklerini belirten Çandır, fuarın ilkini beş yıl düzenlediklerinde coğrafi işaretli ürün sayısının 119 olduğunu ve bugün 183’e ulaştığını belirtti. Çandır, YÖREX’ten önce internete girdiğiniz zaman elle sayılabilecek kadar yöresel ürünlerle ilgili satış organizasyonu olduğunu belirterek "YÖREX’ten sonra saymakta zorlanıyoruz. YÖREX’ten önce 119 olan coğrafi işaretli ürün sayısı 183’e ulaştı. 220 tane müracaat etmiş ürün var. Bu tatlı rekabette bütün illerimizde coğrafi işaret almak için bir seferberlik var” şeklinde konuştu.
Dünyada yöresel ürünlerin önemli bir pazar oluşturduğunu, sadece Fransa’da 70 milyar Euro’luk ticaret hacmi oluşturduğunu ve bunun da yüzde 30’unun ihraç edildiğini kaydeden Çandır, Türkiye’nin 3 bin 500 yöresel ürünü olduğunu kaydetti. Türkiye’nin bu potansiyeli yakalamasının mümkün olmadığını anlatan Çandır, “Türkiye’deki hane halkının 13 milyar liralık mutfak giderini düşündüğünüzde, bunun yüzde 30’u yöresel ürün” dedi.
Fuara bu yıl kentin 10 değişik noktasından ücretsiz servis kaldırılacağını bildiren Çandır, tur operatörlerinin de turist getireceğini ve bu yıl ziyaretçilerin yüzde 10’unun tatil için Antalya’da bulunan yabancı turistlerin oluşturmasının beklendiğini söyledi.
TÜRKİYE’NİN TANITIMI YAPILIYOR
Kültür ve Turizm İl Müdürü İbrahim Acar, fuarda Antalya’nın yanı sıra Türkiye’nin tanıtımının yapılacağını belirtirken, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Dallı da fuarın Antalya’ya gelen turistlere Anadolu coğrafyasını tanıma fırsatı da oluşturduğunu söyledi.
HALK ÇOK SEVİYOR
Antalya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Bedrullah Erçin, fuarın gelecek yıllarda uluslar arası hale getirilmesi gerektiğine dikkat çekerken, Anfaş EXPO Center Genel Müdürü Server Seçer de YÖREX’in halkın en çok sevdiği fuar olduğunu söyledi.
Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken’in de açılışa katılacağı bildirildi.
Kaynak: iha