Elazığ Afet Müdahale Planları kapsamında Vali Ömer Faruk Koçak başkanlığında 51 kamu, kurum ve kuruluşun katıldığı ’Destek çözüm ortakları’ toplantısı yapıldı.
Elazığ Afet Müdahale Planları kapsamında, hizmet grup planlarının koordineli yürütülmesi için 51 kurumun katıldığı ’Destek çözüm ortakları’ toplantısının ilki bugün İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü’nde başladı. Vali Ömer Faruk Koçak başkanlığında yapılan toplantıda İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü tarafından bilgilendirme yapıldı. Elazığ’ın 1. derece deprem bölgesi olduğunu hatırlatarak sözlerine başlayan Vali Ömer Faruk Koçak, "Gelişmiş ülkeler bütün senaryoları önceden tahmin ederler, o senaryolara göre yapacağı işleri önceden belirlerler. Herkesin rollerini tanımlarlar,doğal bir afetle karşı karışa kaldıkların da da her hangi bir sürprizle de karşılaşılmamış olunur. Aynı zamanda ne yapacağını bilen insanlar olarak önce afetlerin risklerini azaltırlar, az olan riskle de karşılaştıkların da da ne yapacaklarını bildikleri için meydana gelen zararlar asgari seviyede olur" dedi.
"ALACAĞIMIZ MESAFE VAR"
Gelişmemiş ülkeler sanki afetin geleceğini bilmiyormuş gibi veya hiç gelmeyecekmiş gibi herhangi bir hazırlık yapmadığına dikkat çeken Vali Koçak, "Gelişmemiş ülkeler, bize bir şey olmaz, bizi Allah korur gibi sözlerle, cenab-ı Allah hazırlıklı olanlara koruma sağlayacağını kendisi söylemiş. Buna Ayetullah diyoruz. Biz hazırlık yapmadan işlerimizi cenab-ı Allah’a gördürmek gibi bir zafiyet içerisinde girip afetle karşılaştığımız da da büyük bir sürpriz olmuş gibi ne yapacağını bilemez hale geliyor. Çok şükür Türkiye eskisi gibi afetlerle karşılaştığında ne yapacağını bilmeyen bir ülke değil. Ama çok gelişmiş ülkelerin afet öncesi hazırlıkları, afet anında müdahaleler ve sonrasın da da yapılacak işler konusunda da, gelişmiş müdahaleler yapma ve sonuçlarını olabildiğince hızlı bir şekilde ortadan kaldırma konusunda gideceğimiz yol, alacağımız mesafede henüz var" şeklinde konuştu.
Yeni yapılanma gelişen Türkiye’nin, değişen dünya ve değişen afet risklerinin gereklerine göre hazırlanmış şablonu Elazığ’da uygulamayı öngördüklerinin altını çizen Vali Koçak, "Dolayısıyla bizim daha önceden yaşadığımız tecrübeleri de dikkate alarak önümüzdeki yıllarda karşılaşmamız mukadder olan afet risklerini önceden tespit edip bunların senaryolarını hazırlayıp nasıl müdahale edeceğimiz konusunda kendimize düşen rolleri iyice benimsemeliyiz. Nasıl yerine getireceğimiz konusunda da yeteri kadar bilgi sahibi olup, bunları bir kaç defada tatbikatla hayata geçirdikten sonra afetle karşılaştığımız da ne yapacağımızı bilen bir şehir olacak. Karşılaştığımız afeti en az zararla atlatıp o zararı da en hızlı şekilde tamir, telafi eden bir il durumuna gelmek zorundayız. Burada 51 Kamu, kurum ve kuruluşunun temsilcisi var. Bu söylediklerimiz ortak akıl ve senaryolarla mümkün olacak. İmkan ve kabiliyetlerimizi olabildiğince kullanmamızı gerektiren bir süreci yaşayacağız. 1 aylık bir süremiz var. Bu planımız Türkiye çapındaki planlar içerisinde yer alacak. Dolayısı ile Türkiye çapındaki planların da zamanında gerçekleşmesi için 1 ay içerisinde tamamlanması gerekiyor" diye konuştu.
Vali Ömer Faruk Koçak’ın konuşmasının ardından Afet Müdahale Planları alanında çalışma yapan uzmanlar, katılımcılara detaylı bilgiler verdi. Toplantıların aralıksız olarak 10 gün devam etmesi ve her gün ayrı birimlere görevleri konusunda bilgilendirme yapılması planlanıyor.
Kaynak: iha