Elazığ’ın Baskil ilçesinde kayısı üretimi yapan çiftçiler Mart ayında meydana gelen don olayının ardından ürünlerinin hasar görmesiyle birlikte kredi borçlarının ertelenecek olmasından memnun.
Baskil Ziraat Odası Başkanı Faruk Çetin, ürünleri zarar gören çiftçilerin bazılarının sigortası olmadığını ve bu sebeple bu imkandan yararlanamayacaklarını ifade etti. Hükümetin bu çalışmasının sevindirici olduğunu kaydeden Çetin, çiftçilerin borçlarının ertelenmesini umduklarını ifade etti.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, 13 Mayıs 2014’te yürürlüğe giren "Doğal Afetlerden Zarar Gören Çiftçilerin Zirai Kredi Borçlarının Ertelenmesi Hakkındaki Bakanlar Kurulu Kararı" kapsamında doğal afetlerden zarar gören çiftçilerin, Ziraat Bankası ve tarım kredi kooperatiflerine olan borçlarının 1 yıl süreyle ertelenmesi uygulamasının devam ettiği belirtildi. Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Baskil Ziraat Odası Başkanı Faruk Çetin, çiftçilerin borçlarının ertelenmesiyle ilgili çalışmanın devam ettiğini belirtti. Çetin, "Baskil ilçemiz Türkiye’nin kayısı ihracatının yüzde 20’sini karşılıyor. 30 Mart’ta meydana gelen don felaketi nedeniyle 70 bin dekar ekili alan zarar gördü. 4 bin çiftçimizin ürünleri maalesef hasar gördü. Bakanlığın bu konudaki çalışması bizleri sevindirdi ancak sigortası olmayan çiftçilerimizin de bu ertelenmeden yararlanmasını istiyoruz. Maalesef bu şekilde çok sayıda çiftçimiz var. En önemli sorun aslında exper raporlarındaki kişi sayısının az olması. Çiftçilerimiz bu sebeple sigorta yapmaya yanaşmıyor. Bu konudaki eksiklikler giderilirse çiftçilerimizin sigorta yaptırmaya yanaşacağını düşünüyorum. Umarım mağdur olan çiftçilerimizin mağduriyetleri en kısa zamanda giderilir" dedi.
Kaynak: iha