Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği Genel Sekreterliği’nce Hollanda’ya yönelik Gıda Ürünleri Ticaret heyeti organizasyonu programı gerçekleştirildi
Programa, DAİB Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Şengel, Yönetim Kurulu Üyesi Ethem Tanrıver, Denetim Kurulu Üyesi Ali Rıza Kılıç, Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Şerafettin Çakal, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Yaprak, projeye dahil olan 9 firma temsilcisi ve Birlik temsilcilerinden oluşan toplam 27 kişi katıldı.
Deventer Büyükelçiliği Ticaret Müşaviri Hasan Önöğul program boyunca heyete eşlik ederken, Roterdam Ticaret Müşaviri Tuba Sander ve Lahey Ticaret Müşaviri Mehmet Tayfun Erkan da programın ilgili bölümlerine iştirak etti.
Heyet ilk olarak, Hollanda’da faaliyet gösteren Öz Gazi Holding B.V. firması ziyaret etti. Firma yetkilileri ve Hollanda’daki seçkin iş adamlarından oluşan HOTIAD Yönetim Kurulu Üyeleriyle yapılan toplantıda Öz Gazi Holding B.V. sahibi ve HOTIAD Başkan Vekili Şerif Aktürk, tarafından, Hollanda’nın gıda sektörü, dünya ekonomisindeki yeri ve ayrıca Avrupa’nın en büyük peynir fabrikasına sahip olan firması hakkında geniş bilgiler verildi, üretim tesisi gezdirildi. TÜMSİAD Hollanda ve MÜSİAD Hollanda Kuruluşlarını ziyaret eden DAİB heyeti Hollanda’daki Türk İşadamlarının çalışmaları hakkında bilgiler aldı.
Program kapsamında daha sonra Deventer Başkonsolosu Zafer Ateş’i makamında ziyaret eden DAİB heyetine Başkonsolos Ateş tarafından Hollanda’daki yatırım imkanları, ticaret yapmanın incelikleri hakkında resmi ve gayri resmi bilgiler verildi.
Heyet Arnhem Şehrindeki süt çiftliği ziyaret ettikten sonra buradaki süt ve süt ürünleri imalat tesisi gezilerek, imalat çalışmaları yerinde gördü.
Türkiye’den en fazla ithalat yapan Hollandalı Türk işadamlarından İsmail Üngüç’e ait olan Serhat İmpex’in gıda deposuna bir inceleme gezisi yapan heyet daha sonra ARNHEM Türk İşadamları Derneği Yönetim Kurulu üyeleri ile bir toplantı gerçekleştirdi. Heyet son olarak Hollanda Gıda Vadisi ziyaret etti. Burada Wageningen Üniversitesi Food Valley Direktörü Jeroen Wouters tarafından, Gıda Vadisi kuruluşu işleyişi ve faaliyetleri hakkında heyete brifing verdi.
DAİB Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Şengel, program ile ilgili olarak yaptığı değerlendirmede, Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü Koordinatörlüğünde, Türkiye İhracatçılar Meclisi İşbirliği ve DAİB Genel Sekreterliği organizasyonunda, Rotterdam/Hollanda’da düzenlenen “Gıda Ürünleri Ticaret Heyeti” programı sırasında gerçekleştirilen bu faaliyetler sonucunda; ülkemizin 2023 yılı ihracat hedefi olan 500 milyar dolar ile Bölgemizin hedefi olan 10 milyar dolarlık ihracat rakamlarına ulaşılmasına katkıda bulunmayı amaçladıkları söyledi.
Şengel, “Bölgemizdeki firmalardan halen ihracat yapanların ihracat miktarlarını artırmak ve hiç ihracat yapmamış firmalarımızın da ihracat tecrübesi yaşamasına ve ülkelerimiz arasındaki mevcut ikili ilişkilerin ve dış ticaretin geliştirilmesi ve artırılmasına yardımcı olmak gibi faydalar hedeflenmiştir.
Ayrıca, Ülkemizin Deventer Ticaret Müşaviri Sayın Hasan Önoğul, Roterdam Ticaret Müşaviri Tuba Sander ve Lahey Ticaret Müşaviri Sayın Mehmet Tayfun Erkan’ın Heyetimize göstermiş oldukları yakın ilgi ve alaka bütün Heyetimiz tarafından takdirle karşılanmıştır. Bölgemizden yapılan ihracatın artırılması ve ihraç ürünlerimizin tanıtımı amacıyla, Birliğimiz tarafından bu tür ve benzer organizasyonlar önümüzdeki aylar içinde imkanlar ölçüsünde devam edecektir.” diye konuştu,
Kaynak: iha