Bir süre önce resmi ziyaretlerde bulunmak üzere Kazakistan’a giden Vali Güngör Azim Tuna, uluslararası işbirliğinin daha çok gelişmesi için Kazakistan’ın Shimkent Valisi Darhan Satypaldyla, Kardeş Şehir Protokolü imzaladı.
Vali Tuna ve beraberindeki Türk heyetini kapıda karşılayan Shimkent Valisi Satypaldy, heyeti Kazakistan’da görmekten büyük onur duyduklarını ifade etti. Shimkent hakkında bilgi veren Vali Satypaldy, Eskişehir ile kardeş Şehir olmaktan onur duyduklarını, bu vesileyle Türkiye’nin ve Kazakistan’ın daha da bir birine yakınlaşacağını ifade etti. Eskişehir ile gerek kültürel ve gerekse ekonomik alanlarda işbirliği yapmak istediklerini, bu yönde atılacak adımlarda her türlü işbirliğine hazır olduklarını kaydeden Vali Satypaldy, Kardeş Şehir Protokolü ile söz konusu işbirliğinin daha kolay ve hızlı olacağını ifade etti.
2013 yılında, Türk Dünyası Kültür Başkenti etkinlikleri kapsamında Eskişehir’de birçok projeyi başarıyla gerçekleştirdiklerini kaydeden Vali Tuna ise, Türk dünyasını teşkil eden yaklaşık 300 milyon insanı bir araya getirmek için ellerinden geleni yaptıklarını söyledi. Ulusal ve uluslararası 400 ün üzerinde etkinlik yapıldığını anımsatan Vali Tuna, kalıcı eserler anlamında da Eskişehir’e çok sayıda kültür varlığı kazandırıldığını belirtti. İmzalanacak Kardeş Şehir Protokolüyle, Eskişehir ve Shimkent arasındaki ilişkilerin çok daha hızlı gelişeceğini, ilk olarak da iki şehir arasında ortaokul ve lise seviyesinde karşılıklı olarak kardeş okul ilişkilerinin geliştirileceğini söyleyen Vali Tuna, “Bu kardeş okullardaki başarılı bir grup öğrencinin karşılıklı olarak Shimkent ve Eskişehir’de kısa dönemli öğrenci değişim programı uygulanacaktır. Bu yolla iki kardeş toplumun ilişkilerini daha çok pekişecektir. Ayrıca Eskişehir Sanayi Odası ve Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi yetkililerinin oluşan bir heyetin bu çerçevede Shimkent’e bir ziyareti olacak. Kardeş şehir Shimkent ile her türlü işbirliğine hazırız” dedi.
Konuşmaların ardından karşılıklı olarak Kardeş Şehir anlaşmaları imzalandı.
Daha sonra Vali Tuna ve beraberindeki heyet, T.C. Astana Büyükelçisi Ömer Burhan Tüzel’i makamında ziyaret etti.
Elçilik ziyaretinin ardından Vali Tuna, Uluslararası Türk Akademisi Piramit Binası’nda Kazak Edebiyatının Abidevi Şairi Şakarim’in kitabının tanıtımına katıldı. Kitap, Kazak edebiyatının Abidevî Şairi Şakarimin hayat ve sanat mücadelesini anlatıyor. Yalnızca bir şairin biyografisini değil, Kazak kültür, düşünce ve siyasi tarihi içinde olağan üstü önem arz eden bir kitap. Kitabın yazarı L. Gumilov, böyle bir kitabın Türk dünyasına kazandırılmasından dolayı Avrasya Üniversitesi Rektörü Yerlan Sıdıkov’a ve Vali Tuna’ya olan şükranlarını iletti. Söz konusu kitabın Kazak edebiyatı için bir devrim niteliğinde olduğunu ve bu tür katkıların devam etmesi gerektiğini belirten Gumilov, Türk heyetini Kazakistan’da görmekten büyük onur duyduklarını dile getirdi.
Kaynak: iha