Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nün düzenlediği ’Eskişehir Aleviliği ve Sücaattin Veli Dergahı’ konulu konferans, Sücaattin Veli Dergahı Postnişini Mehmet Demirtaş’ın konuşmacı olarak katılımıyla gerçekleşti.
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Prof. Dr. Fazıl Tekin Salonu’nda gerçekleşen konferans, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Adem Koç’un Eskişehir Aleviliğine Genel Bir Bakış konulu ön sunumuyla başladı. Konferansın konuşmacısı Mehmet Demirtaş sunumunda Aleviliğin ortaya çıkışı, Eskişehir Aleviliği ve Anadolu Aleviliği hakkında bilgiler verdi. Mehmet Demirtaş hayatı hakkında genel bilgiler verdiği Sücaattin Veli’nin Babai Tarikatı’nın kurucusu olduğunu, halkı iyiliğe, kardeşliğe ve sevgiye yönelttiğini söyledi. Alevilik ibadet ve ritüellerinin hepsinin Kur’an-ı Kerim’in ışığında yürüdüğünü belirten Mehmet Demirtaş, Aleviliğin Müslümanlığın içinde olduğunu ve Kur’an-ı Kerim ile bütünleştiğini ifade etti.
Mehmet Demirtaş’ın konuşmasının aralarında ise Cengiz Kılınç’ın bağlama ile eşlik ettiği Gönül Kılınç nefesler söyledi. Konferans soru-cevap bölümünün ardından sona erdi.
Kaynak: iha