Toplumda engelli kadınların tüm kadınların yaşadıkları sorunlarla beraber, engelli olmalarından dolayı da sorun yaşadıklarını ifade eden Gaziantep Soroptimist (İş ve Meslek Kadınları) Kulübü Başkanı Zerrin Kılınç, bu sorunların en büyüğünün şiddet olduğunu söyledi.
Konuya ilişkin açıklama yapan Zerrin Kılınç, şunları söyledi:
“Sorunların en büyüğü şiddettir. Şiddeti doğal sayan kültürlerde, şiddet daha da yaygınlaşmaktadır. Kadın olmasından kaynaklanan ayrımcılığın yanı sıra bir de engelinin olması, aile içinde ve dışında şiddete maruz kalmasını kolaylaştırmaktadır. Engelli kadına şiddete ilişkin Türkiye’de sınırlı bilgi olmasına karşın, yurt dışında da yapılmış araştırmalar sorunun yaygın olduğunu göstermektedir. Araştırmaların çoğunda engelli kadınların daha çok eşleri tarafından duygusal ve fiziksel istismara uğradıklarını ortaya çıkartmaktadır. İstismara uğramış 55 kadın üzerinde yapılan araştırmada kadınların 15’inin cinsel, 17’sinin fiziksel, 23’ünün duygusal istismara uğratıldıkları belirlenmiştir.”
ENGELLİ KADINLAR TANIDIKLARININ İSTİSMARINA MARUZ KALIYOR
Engelli kadınların genel olarak tanıdıkları insanların istismarına maruz kaldığına da dikkat çeken Gaziantep Soroptimist Kulübü Başkanı Zernin Kılınç, engelli kadınların diğer kadınlara oranla daha güçsüz olduklarını ve kendilerini ifade etmekte güçlük çektiklerini, aynı zamanda kimsenin kendilerine inanmayacağını düşündüklerini belirtti.
Zerrin Kılınç, açıklamasını şöyle sürdürdü:
“Yapılan araştırmalardan yola çıkılarak bakıldığında ise engelli kadının mücadele ettiği diğer önemli husus ihmal ve istismardır. Yüksek oranda fiziksel, duygusal ve cinsel her türlü istismara uğradıkları bilinmekle beraber, engelli kadınlar diğer kadınlara oranla daha güçsüz oldukları ve kendilerini ifade etmekte güçlük çektikleri, aynı zamanda kimsenin kendilerine inanmayacağını düşündükleri en yakınları tarafından, yeni tanıdıkları kişilerden istismara maruz kalmaktadırlar.
Toplumlarda fiziksel görünüşün büyük önem arz etmesinden dolayı, engelli kadınlar kendilerini engelli olmayan kadınlardan daha değersiz hissetmektedirler.
Tüm bu sorunlara geniş bir perspektiften bakacak olursak, engelli bireylerin sosyal çevre ile yakın ilişkiler kurmasının önündeki engeller kaldırılmalıdır. Bu çerçevede verilecek fırsatlar onların sosyal çevrelerini zenginleştirecektir. Kendilerine sunulan fırsatlar aracılığı ile evlenecekleri kişileri daha kolay seçme şansına sahip olabilecekler, böylece mutlu bir evlilik ve çocuk sahibi olmak gibi gelişimsel açıdan önemli sayılan bu görevlerin yerine getirilme şansı artacaktır. Engelli kadınların yaşayabileceği sorunlar kültürden kültüre değişiklik gösterse de, temelde ekonomik sorunlar, toplumsal sorunlar ve ailevi sorunlar yatmaktadır. Tüm bu sorunlarla baş etmesi gereken engelli kadının çeşitli meslek gruplarından destek alması ve güçlendirilmesi gerekmektedir.”
Kaynak: iha