Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Atatürk Kültür Merkezinde “3 Aralık Dünya Engelliler Günü” nedeniyle GAÜN, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, SANKO Üniversitesi ve Türkiye Sakatlar Konfederasyonu işbirliğinde “Engelsiz Kent Gaziantep Buluşması” adlı panel düzenlendi.
SANKO Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Ahmet Sınav’ın başkanlığını yürüttüğü panelin birinci oturumuna; Gaziantep Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Siraç Ekin, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Gültekin Serdar Tolay, GAÜN Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Gür, Türkiye Ortopedik Özürlüler Federasyonu Başkan Yardımcısı Av. Yusuf Demir panelist olarak katıldı.
Panelin başkanlığını yürüten SANKO Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Ahmet Sınav, “Öncelikli olan insan olmaktır, asıl engelliler, engelli olsa da olmasa da ihtiyacı olanların elinden tutmayanlardır” dedi. Engellilerin üreterek daha rahat yaşayabileceklerini, doktor olabileceklerini anlatan Prof. Dr. Sınav, dünyada bunun pek çok örneği bulunduğunu, hatta ABD’de hekimlerin yüzde 2.6’sının, tıp öğrencilerinin ise binde 25’inin engelli olduğunu ifade etti.
Gaziantep’te doğan ve eğitimine bir süre burada devam eden aralarında Altınokta Körler Eğitim ve Kalkındırma Derneği’nin kurulması olmak üzere birçok akademik ve sosyal sorumluluk projesinde imzası olan Doç. Dr. Mithat Enç’ten örnekler veren Prof. Dr. Sınav, “Merhum Doç. Dr. Mithat Enç sağlıklı doğmuş, ancak genç yaşta görme engelli olmuştur. Görme engelli olması onu duramamıştır” diyerek, konuşmasını Doç. Dr. Mithat Enç’in ‘Acındırarak değil, üreterek var olacağız’ sözleriyle bitirdi.
Zihinsel olarak herhangi bir problemi olmayan ama Allah’ın ona vermiş olduğu aklı kullanamayan, empati yapamayan ve düşünemeyen engelliler olduğunu vurgulayan GAÜN Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Gür, “Yaklaşık olarak 9 milyonluk bir engelli grubumuz var. Dünya ortalamasının biraz üzerindeyiz. Yasalar çıkardık ama bu yasalar çıkarıldıktan sonra uygulanıp uygulanmaması hususunda denetleyici olmamız aynı zamanda zihinlerimizdeki, beynimizdeki engelleri kaldırmamız gerekiyor. Bu da farkındalıkla ilişkilidir” dedi.
Prof. Dr. Gür, “Farkındalık oluşması konusunda en önemli çözümlerden birisi; bu insanların şehir toplumunda yaşamalarını ve görülebilir hale getirilmeleri gerekiyor. Eğer sorunu ortaya koymazsanız herkes kendisini mutlu hisseder. Bu insanlar çarşıya, alışverişe çıktıkları zaman engellileri gördüklerinde elbette ki sorgulama hakları doğacaktır. Şikayet edeceklerdir. Şikayet ettikleri zaman alınmadan, gücenmeden o insanların şikayetlerine değer vererek çözüm üretmek zorundayız” diyerek, engelliler açısından en önemli haklardan birisinin de eğitim hakkı olduğunu vurguladı.
Gaziantep Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Siraç Ekin, engellinin istihdamına yönelik Gaziantep ilinde Türkiye’deki diğer illerle kıyaslama yapıldığında Gaziantep’teki sanayicinin ve diğer sektörde çalışan işverenlerin engelliye ne kadar sahip çıktığını sayısal veriler ile paylaştı.
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Gültekin Serdar Tolay, engellilerin toplumdaki yerini etkileyen en önemli gelişmeler teknolojinin gelişimi, sağlık ve insan tanımlamalarındaki genişleme, insan haklarının gündeme gelmesiyle önem kazandığını belirterek, engelliliğin nedenleri ve önlemleri hakkında bilgi verdi.
Engelli hakları ile ilgili katılımcılara bilgi veren Türkiye Ortopedik Özürlüler Federasyonu Başkan Yardımcısı Av. Yusuf Demir, “Engellinin topluma tam ve etkin katılımını sağlamak, önündeki tüm engellerin kaldırılmasını ifade ettiği için engelli diyoruz. Dolayısıyla bizlere engelli denilmesini istiyoruz. Engelli bireyin topluma tam ve etkin katılımı ve adaptasyonu için yardım etme destek ol. Arkasında yer alma yanında yer al. Yüreğinle değil beyninle algıla. Engel olma ama asla acıyarak bakma” diye konuştu.
Kokteyl sonrasında başlayan ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Sezer Cihan’ın başkanlığı yürüttüğü panelin ikinci oturumuna; Prof. Dr. Ahmet Sınav, Türkiye Ortopedik Özürlüler Federasyon Başkanı Cemal Merdan, Zihinsel Özürlüler Federasyonu Genel Başkanı Aynur Dankaz ve Türkiye Spastik Engelliler Federasyonu Başkanı Murat Arslanhan panelist olarak katıldı. Panelin sonunda Gaziantep Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Cahit Bağcı tarafından panelistlere hediye takdim edildi.
Kaynak: iha