Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, maddi durumu iyi olmayan, ancak bebek sahibi olmak isteyen annelere “tüp bebek” yaptırma müjdesini verdi.
Şahin, Gaziantep Sanayi Odası’nda (GSO) gerçekleştirilen Geleceğin Üretken Kadınları Derneği Uygulamalı Girişimcilik Sertifikaları töreninde, annelik ve kariyerin önemli olduğunu söyledi.
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi olarak Türkiye’de bir ilke imza atmaya hazırlandıklarına dikkati çeken Şahin, şöyle konuştu:
“Annelik ve kariyer bizim için çok kıymetli. Bir taraftan kariyerimizi yapıp, bir taraftan toplumun yaşlanmasına müsaade etmememiz gerekiyor. Çünkü bizim en büyük gücümüz yetişmiş insan gücü, insan kaynağı. O yüzden geleceğin genç, dinamik, yetişmiş, yönetebilen, donanımlı ve dirençli nüfuslarla yöneteceğiz. O kurduğumuz makineleri kim çalıştıracak, bu işten anlayan insan bize lazım. O yüzden sağlık noktasında Sağlık Bakanlığımız ile çalışarak ve bizim bakanlığımız döneminde de sosyal sorumluluk olarak özel hastanelerden destek almıştık. Kadınla ilgili kısımda özellikle annelikle ilgili sosyal güvencesi ve tüp bebek yaptıracak parası yoksa sosyal sorumluluk olarak bir takım hastanelerde bu desteği sağladık.”
Uygulamanın henüz kampanyaya dönüşmediğini ve yaklaşık 200’e yakın kadından direk talep aldıklarını vurgulayan Şahin, kısa süre içerisinde Sağlık Bakanlığı ile protokol imzalanacağını belirtti.
DEĞİŞİM KADINDA BAŞLAR
Büyükşehir Belediyesi olarak bu işin içerisine gireceklerine dikkati çeken Şahin, “Oradaki fiziki imkanların kullanıp ve annelerimizin bu şekilde destek almasını sağlayacağız” dedi.
Ailenin temeli olan kadının özgüveni ve “ben bu işi başarabilirim” anlayışını çok önemli olduğuna işaret eden Şahin, kadının isteyince aile ve toplumda hızlı bir şekilde değişeceğini söyledi.
Ortadoğu’da bir takım Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin yaptığı çalışmalarda “kadın ve çocuğu” merkeze aldıklarını belirten Şahin, açıklamasını şöyle sürdürdü:
“Dedik ki neden böyle yapıyorsunuz? ‘Çünkü değişim kadında başlar’ dediler, değişim ailede başlar dediler. Hele bir de fırsat eşitliği verdiğiniz zaman onun o özgüvenle nasıl hayatını, çocuğunu, aileyi, yakın çevreyi, damla damla birike birike okyanusun bütün parçaları değiştirebilme gücüne ulaştığını görüyoruz. O yüzden bizim önümüzde çok önemli bir kalkınma yolculuğu var. Hem bu şehir adına hem bölge adına hem ülkem adına. Bu kalkınma yolcuğunda bizim mutlaka gücümüzü birleştirmemiz lazım.”
ANNE VE BEBEK ÖLÜM HIZI
Kadınların eğitiminin de çok önemli olduğunu vurgu yapan Şahin, kızların üniversite gitme oranının yüzde 17’lerden 35’lere çıktığını, yüzde 70’inin de istihdam edildiğini söyledi.
İstihdamda kadın oranının yüzde 20’lerden yüzde 30’lara çıktığını dile getiren Şahin, “İçeriği bakımından, en önemli şey uygulama. İşte o yüzden bize çok iş düşüyor. Büyükşehir’in bakış açısıyla, Büyükşehir’in gücünü kuvvetini birleştirerek bu işi başarmamız gerekiyor. Bu açıdan Kent Konseyimizde kadın meclisimizi çok güçlü bir şekilde kurmaya çalışıyoruz” diye konuştu.
Sağlıkta dönüşüme de değinen Şahin, özellikle anne ve bebek ölümlerini düşüren en hızlı ülkelerden birisinin Türkiye olduğunu sözlerini ekledi.
Kaynak: iha