Gaziantep Genç İşadamları Derneği (GAGİAD), 16 kişilik heyet ile Gürcistan’ın Başkenti Tiflis’te bulunduğu temaslara Ajara Özerk Bölgesi Başkenti Batum’da devam ettirdi. Başkan Taner Özdurak önderliğindeki heyet Batum’da Türkiye Cumhuriyeti Batum Başkonsolosluğu, Ticaret & Gümrük Ataşeliği, Ajara Sanayi ve Ticaret Odası, Gürcistan Uluslararası Ticaret Odası ile görüşmeler gerçekleştirdi.
Türkiye Cumhuriyeti Batum Başkonsolosu Yasin Temizkan tarafından kabul edilen heyet Ajara Özerk Bölgesindeki ve özellikle Batum’daki iş imkanları, iki ülke arasındaki ilişkiler ve Ajara Özerk Bölgesindeki Türk yatırımları, sınır kapıları ve gümrük işlemleri konusunda bilgi aldı.
Toplantıya Büyükelçi ile beraber Batum Başkonsolosluğu Ticaret Ataşesi Mikail Deveoğlu ve Gümrük Ataşesi Özayi Kutlu de katıldı. Görüşme sırasında Başkonsolos Temizkan GAGİAD heyetinin ziyaretinden duyduğu memnuniyeti belirtti ve Türkiye ile Ajara Bölgesi, özellikle de Batum arasındaki güçlü ekonomik bağlara dikkat çekti. Türk ürünlerinin bölgede çok olumlu bir imajı olduğunu, Türkiye’nin Ajara’nın en önemli dış ticaret ve yatırım ortağı olduğunu belirtti. Ayrıca Başkonsolos Temizkan Batum’da inşaat sektöründe Türklerin çok büyük ve etkin bir pazar payına sahip olduğunu, bölgenin en çok turisti de Türkiye’den çektiğini sözlerine ekledi. Ajara Özerk Bölgesinde yapılacak her türlü işbirliğinde Başkonsolosluk olarak GAGİAD’a destek vermekten memnuniyet duyacaklarını belirten Batum Başkonsolosu Ajara ile Türkiye’nin ticaret potansiyelinin gelişime çok açık olduğunu belirterek sözlerine son verdi.
Başkan Taner Özdurak ise, Sayın Başkonsolosa kabullerinden dolayı duydukları memnuniyeti belirterek Gaziantep ve Gaziantep ekonomisi ile ilgili önemli bilgiler verdi. Özdurak, aynı zamanda gelişen Gaziantep ekonomisinin ihracat potansiyelinden daha fazla pay almak için yurt dışı seyahatlerinin üçüncüsünü ihracat dengesi lehlerine olan Gürcistan’a gerçekleştirdiklerini, bu kapsamda Gürcistan’ın en önemli şehirlerinden olan Batum’da da incelemeler yapmaktan duydukları memnuniyeti belirterek, “Türkiye ve Özerk Ajara Bölgesi arasındaki önemli ekonomik ve kültürel işbirliğinde Gaziantep’in önümüzdeki dönemde girişimci iş adamları, ürün çeşitliği ve zengin kültür yapısı büyük katılar sağlayacaktır” dedi.
Ajara Özerk Bölgesi Sanayi ve Ticaret Odası’na yapılan ziyaret ile devam eden temaslar sırasında heyeti kabul eden Ajara Özerk Bölgesi Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Tamaz Shavadze, Ajara Bölgesinde yatırım olanakları ve koşulları, Batum Limanı, Batum’dan Kafkasya’ya ulaşım imkanları konusunda GAGİAD heyetini detaylı bir biçimde bilgilendirdi. Shavadze tüm Türk yatırımcıları Ajara’ya ve özellikle Batum’a yatırıma davet ettiklerini ve yatırımcılara her zaman destek vermekten büyük memnuniyet duyacaklarını belirtti. Özdurak ise, Oda Başkanına kabullerinden dolayı duyduğu memnuniyeti belirterek GAGİAD’ın ve üyelerinin her zaman işbirliğine hazır olduğunu belirtti.
Batum’daki görüşmelerin son durağı olan Gürcistan Uluslararası Ticaret Odası ziyaretinde ise GAGİAD heyetini oda Başkanı Osman Mjavanadze kabul etti. Karşılıklı görüşmeler sırasında Batum ve civarındaki Türk yatırımları, yatırım olanakları, odanın yatırımcılara ne tip hizmetler verdiği konusunda detaylı bilgiler edinildi.
Batum’da karşılıklı görüş alışverişi ile devam eden toplantılar sonucunda Ajara Özerk Bölgesi ekonomisi ve bölgedeki yatırım olanakları konusunda önemli bilgiler edinildi.
Kaynak: iha