Fars'ın geçtiği haberde, Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şükri adına açılan ve sahte olduğu tahmin edilen bir hesaptan atılan tweet'lere de yer verildi. Şükri'nin tweet'inde, "Mısır tarafından birkaç dakika içinde Mübarek'in ölümüne ilişkin ayrıntılı bir resmi açıklama yapılacağı" bilgisi yer almıştı. Fakat Şükri'nin olduğu iddia edilen hesabın İtalyan gazeteci Tommasso Debenedetti tarafından açıldığı ve sahte olduğu ortaya çıktı. Hesaptan atılan tweet'te "Bu, İtalyan gazeteci Tommasso Debenedetti tarafından açılan bir uydurma hesaptır" ifadesi yer aldı.

BUNU DAHA ÖNCE DE YAPMIŞTI
İtalyan gazeteci, daha önce de dünya liderlerinin isimleriyle hesaplar açıp uydurma haberlerin yayılmasına neden oldu. Guardian'da yer alan habere göre, Debenedetti, daha önce Papa, ünlü yönetmen Pedro Almodovar ve Küba'nın eski lideri Fidel Castro'nun öldüğü yönünde tweet'lerle dünya medyasını aldattı. Debenedetti, amacının sosyal medyanın güvenilmezliğini ortaya koymak olduğunu açıklamıştı.

KAYNAKLARDAN ÇELİŞKİLİ BİLGİLER GELDİ
İran'ın yarı resmi haber ajansı Fars, 87 yaşındaki Mübarek'in öldüğünü duyurmuş fakat haberlerin Mısır hükümeti tarafından doğrulanmadığını belirtmişti. Mübarek'in tedavi gördüğü hastaneden adı açıklanmayan bir kaynak, Masrawy adlı internet sitesine, eski devlet başkanının ciddi sağlık problemleri yaşadığını fakat doktorlar tarafından kurtarıldığını söylemişti. Aynı hastanede çalışan ve Mübarek'i tedavi eden ekipte yer almayan başka bir doktor ise eski devlet başkanının öldüğü yönündeki haberleri doğrulamıştı. Söz konusu kaynak, Mübarek'in ciddi bir kalp krizi geçirdiğini ve yoğun çabalara rağmen hayata döndürülemediğini öne sürmüştü.

Mısır'da 2011'deki ayaklanmanın ardından devrilen Mübarek, Kasım ayında hakkındaki iki suçlamadan aklanmıştı. Sağlık sorunları yaşayan Mübarek, uzun süredir Kahire'deki bir askeri hastanede kalıyordu.

Editör: TE Bilişim