2015 yılına girilmesi ile birlikte 2015 sigara fiyatlarının artış alıp almayacağı konuşulmaya başlandı bile. Peki, sigara fiyatları ne kadar oldu ve ne kadarlık bir artış yapıldı. 2015 sigara zammı ne kadar oldu diye bekleyen milyonlarca kişi henüz sigaraya zam gelmediğini okuyunca derin bir nefes almış oldular. Şuan için açıklanan herhangi bir sigara zammı yok ama gelen bilgiler ne kısa sürede sigaraya zam geleceği yönünde oluyor.
Yeni yılın ilk günü yapılan vergi zamları, alkol ve sigara fiyatlarına nasıl yansıyacak? Yeni yılın ilk gününde vergi zammı! Artışın, alkollü içki fiyatlarına yüzde 10 ile 25, sigara fiyatlarına da yüzde 3 ile 15 arasında yansıması bekleniyor.

Hükümet, yeni yılın ilk vergi zammını alkol ve sigaraya yaptı. Dün Resmi Gazete'de yayımlanan Bakanlar Kurulu kararına göre, alkollü içkiler ve tütün ürünlerinde uygulanan ÖTV'de artışa gidildi. Bu, içki ve sigaraya otomatik vergi zammı yani üreticilerin de ürünlere zam yapacakları anlamına geliyor.

Geçen yılın ilk günü de benzer değişiklikler yapılmış ve bu karar üreticiye fiyat artışı olarak yansımıştı. Şimdi beklenen, alkollü içkide yüzde 10'un üzerinde, sigarada da yüzde 3-15 aralığında fiyat artışı olması.

Bu durumda, rakının 64 TL'den 71 TL'ye, biranın 5 TLden 5.25 TL'ye, votkanın 42 TL'den 47.50 TL'ye, sigaranın 10 TL'den 10.30 TL'ye, şarabın da 25.50 TL'den 27.50 TL'ye yükselmesi bekleniyor.

TÜTÜN FONU DÜŞTÜ

2015'te ayrıca cin, geneva ve votkadaki vergi artışı da yüzde 12 olarak belirlendi. Bira, üzüm şarabı, köpüklü şaraplardaki vergi artışı yüzde 10 oldu. Üzüm şarabı veya üzüm cibresinin damıtılması yoluyla üretilen alkollü içkilerdeki vergi de yüzde 5'e çıktı. Açık purolar, sigarillolar, sigaralar, enfiye ve çiğnemeye mahsus tütünlerdeki maktu vergi tutarı 0.1366'dan 0.1866 liraya yükseltildi. Bakanlar Kurulu, işlenmemiş tütün ithalatından alınan tütün fonu tutarını da ton başına bin 200 dolardan, 900 dolara düşürdü.

EN AZ 50 KURUŞ ZAM VAR

Sigara üreticileri, yeni vergi oranları üzerinde çalışmaya başladı. Sadece vergi değil, enflasyon ve kur artışlarının da zammı zorladığını söyleyen şirketler, sigaranın maktu vergisinde yapılan 5 kuruşluk artışı 'oldukça yüksek' bulduklarını belirtiyor. Dün acil olarak toplantıya çağrılan sigara şirketlerinin yetkilileri, her üründe olmasa da en az 50 kuruşluk zammın zorunlu hale geldiğini belirtiyorlar. Uzmanlar, "Maktu vergideki 5 kuruşluk artış yüksek. Bunun sigaraya yansıtılma ihtimali güçlü. Ancak, her şirket kendi pazar payını göz önüne alarak zam yapmayabilir. Bu karar önümüzdeki dönemde verilecek" diyor 

Editör: TE Bilişim