Halife YALÇINKAYA / SİVAS, () - SİVAS'ta 2 yıl önce 92 yaşındayken, yapılan muayenede 'ağır engelli' raporu verilen ve evde bakım ücreti bağlanan Fatıma Demir'e, 2 yıl sonra sağlam raporu verildi. 94 yaşındaki kadının evde bakım ücreti kesildi. Torunu Eyüp Demir, "Demek ki babaannem yaşlandıkça gençleşiyor" dedi.
Sivas merkeze bağlı Gazi köyünde yaşayan 4 çocuk sahibi Fatıma Demir, eşi İbrahim Demir 2005 yılında ölünce oğlu Hüseyin Demir'in yanında kalmaya başladı. Demir'in yaşlılığa bağlı olarak rahatsızlıkları artınca ve bakıma muhtaç duruma gelince yakınları Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'na başvurarnak, 'evde bakım hizmeti' ücretinden yararlanmak istedi. Rapor talebi üzerine Fatıma Demir yakınları tarafından 2012 yılının Eylül ayında Numune Hastanesi'ne götürülerek muayeneden geçirildi. Bunun sonucunda yaşlı kadının özürü 'yüzde 93' olarakbelirlenerek, kurul tarafından 'ağır engelli' raporu verildi. Raporla birlikte yapılan başvuru sonucu Fatıma Demir'e bakım ücreti olarak torunu Eyüp Demir'in eşi Hatun Demir'e aylık 750 lira evde bakım ücreti bağlandı. Aile 2 yıl boyunca yaşlı kadın için evde bakım ücreti aldı.
2 YIL SONRA 'AĞIR ENGELLİ DEĞİL'
Evde bakım hizmeti ücretlerinin 2 yılda bir alınan raporlara göre düzenlenmesi nedeniyle, 2 yıl sonunda aile, köyde oturan yaşlı kadını yeniden muayene için kent merkezine getirdi. Bu yıl Eylül ayında Numune Hastanesi'nde muayeneden geçirilen Fatıma Demir'in engel oranı yüzde 82 olarak belirtildi 'ancak ağır engelli olmadığı' yönünde rapor hazırlandı. Bunun üzerine yaşlı kadın için bağlanan evde bakım ücreti kesildi. Yakınları duruma itiraz edince, bir üst hastaneye başvurmaları istendi. Bunun üzerine aile Ekim ayında Fatıma Demir'i alarak Kayseri'de bulunan Kamu Hastaneleri Birliği'ne bağlı Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne götürdü. Burada yapılan muayenede Demir'in engel oranı yüzde 91 olarak belirtildi, ancak yine ağır engelli olmadığı yönünde rapor hazırlandı. Bu raporla birlikte ailenin evde bakım hizmeti ücreti talebi de bir kez daha gerçekleşmedi.
'DEMEK Kİ YAŞLANDIKÇA GENÇLEŞİYOR'
Şaşkına dönen Fatıma Demir'in yakınları duruma isyan etti. Torunu Eyüp Demir 2 yıl boyunca bakım ücreti aldıklarını, 2 yıl sonrasında yeniden rapor istendiğini belirterek şöyle dedi:
"Hastane yüzde 82 rapor verdi ve engel durumunu 'yok' olarak belirtti. Babaannemiz mağdur durumda. Keşke ihtiyacı olmasaydı da hiç başvurmasaydık. Yürüme, işitme ve görme sorunları var. Altına kaçırıyor. Babaannemiz 92 yaşında ağır özürlü iken, 94 yaşında ağır özürsüz hale getirilmiştir. Babaannem yaşlandıkça demek ki gençleşiyor. Verilen rapor bunu gösteriyor"
Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı yetkilileri ise bakım ücretlerinin rapora göre bağlandığını belirterek, sağlam raporu nedeni ile bakım ücretinin kesildiğini ifade etti.
FOTOĞRAFLI

Kaynak: dha