SAKARYA'nın Karasu ve Kaynarca ilçeleri arasında yer alan, Türkiye'nin tek parça halindeki en büyük longoz (subasar) ormanı olan Acarlar Longozu'nu besleyen derelerden Büyük Yanık Deresi'ne bir tavuk üretme çiftliğinden boşaltıldığı ileri sürülen atıklar nedeniyle, balık ölümleri görüldü. Dere kenarına 7-8 kiloluk ölü tatlı su balıkları vururken, ekipler inceleme için sudan örnek aldı.
Acarlar Longozunu besleyen derelerden biri olan Büyük Yanık Deresi'nde son bir hafta içerisinde balık ölümleri görülmeye başladı. Derenin yağmurun ardından çamurlu akan sularında irili ufaklı balık ölüleri bulunuyor. Dere kenarları ölü balıklarla dolarken, bu durum köylülerin tepkisine yolaçtı. 
Büyük Yanık Mahallesi sakinlerinden Dursun Özkan deredeki balık ölümlerine bir tavuk üretme çiftliğinin atıklarını suya boşaltması sonucu meydana geldiğini öne sürdü. Mahalle sakinleri de, "Tavuk üretme çiftliği atıklarını, yağmur sularıyla suyun yükseldiğinde dereye boşaltınca balıklar da öldü. Son bir haftadır derede irili ufaklı ölü balıklar vardı" dediler.
Ölü balıkların bölgeye inen çakallar ve domuzlar tarafından da yenildiğini söyleyen mahalle sakinleri, "Derede zehirli atık olduğundan dolayı balık ölümleri yaşanıyor. Bu dereden hayvanlarımızda su içiyor" diyerek tepki gösterdiler.
Balık ölümleriyle ilgili olarak jandarma Çevre timleri bölgeye gelerek balıklardan ve sudan numune aldı.

FOTOĞRAFLI











detaylar

Kaynak: dha