Gülay KUYUCU / VAN, () - VAN'ın Tuşba İlçesi belediyesi tarafından düzenlenen çalıştayda konuşan AK Parti Van İl Başkanı Zahir Soğanda Van Gölü'ndeki kirliliğe değinerek, Van Gölü'nü koruma yasası çıkartılmasını istedi.
AK Parti Van İl Başkanı  Zahir Soğanda, Tuşba Belediye Başkanlığı tarafından düzenlenen 'Tuşba'nın geleceği, İnsan Ekoloji medeniyeti ve Demokrasi' çalıştayında Van Gölü kirliliğine dikkat çekti. Van Gölü'nü koruma yasası getirilmesi gerektiğini söyleyen Soğanda şöyle dedi:
"Van Gölü kirliliğinin 2 nedeni vardır. Birincisi katı atıkların dereler ile göle dökülmesi, diğer bir nedeni ise evsel atıkların göle dökülmesidir. Doğu Anadolu Projesi (DAP) idaresi, Van Gölü Belediyeler Birliği'nin ve İller Bankasının bu konu ile ilgili çalışma başlatması gerekir. Fakat Van Gölü'nün korunması için asıl atılacak adım, Van Gölü'nü koruma yasasının çıkartılmasıdır. Buna benzer bir yasa ile Van Gölü ve havzası kurtarılabilir."
'SAHİL YOLU YAPILSIN'
Van Gölü'nden yararlanabilmek için Gölün havzasına bir sahil yolu yapılması gerektiğini de kaydeden Soğanda, Tuşba Belediye Başkanı Özgökçe'ye bu konuyu iletti. Soğanda şöyle konuştu:
"İskeleden başlamak üzere Üniversite civarına, Çarpanak yarımadasına, Mollakasımdan, Ayanısa ve daha sonra Panzis ve Adır'a devam edip Amik'e ve oradan da Erciş'e çift yönlü sahil yolu olması gerekiyor. Van Gölü'nden en iyi şekilde yararlanabilmenin en iyi yolu budur. Bu proje Turizm Bakanlığı, Devlet Planlama teşkilatı ve diğer ilgili kurumlarla görüşülerek, sahiller öldürülmeden projeye konulması gerekiyor."

FOTOĞRAFLI

 

Kaynak: dha