TURİZM kenti Antalya, dün gece yarısı başlayan ve öğle saatlerine kadar aralıksız devam eden sağanak yağmur ve fırtınaya teslim oldu. Valilik, 5 merkez ilçede ilk ve orta dereceli okulları bugün için tatil etti. Aşırı yağış nedeniyle çok sayıda ev ve işyerini su bastı, bazı yollar ulaşıma kapandı. 12 saatte metrekareye 128.6 kilogram yağış düşerken, itfaiyeye 900'ün üzerinde araç mahsur kalması ve evde su baskını ihbarı yapıldı.
Antalya'da dün gece yarısı başlayan sağanak yağmur ve fırtına yaşamı felç etti. Sabaha karşı şiddetini artıran yağmur nedeniyle kriz masası oluşturan Antalya Valiliği, saat 07.00'de okulların tatil edildiği kararını duyurdu. Açıklamada, "Hava muhalefeti nedeniyle Antalya merkez Konyaaltı, Muratpaşa, Kepez, Aksu, Döşemealtı ilçelerinde ilkokul, ortaokul ve liseler bugün 1 gün süre ile tatil edilmiştir" denildi. Okula gitmek için yollara düşen öğrenci ve veliler evlerine dönerken, çalışan anne ve babalar ise tatil kararıyla birlikte çocuklarını bırakacak yer aradı.
ÜNİVERSİTEDE EĞİTİME ARA
Akdeniz Üniversitesi Senatosu da yağmur nedeniyle il genelinde eğitime bugün için ara verdiğini duyurdu. Senato kararına göre, üniversiteye bağlı, Antalya merkez ve ilçelerindeki fakülteler, meslek yüksekokulları ile yüksekokulların tamamında, bugün eğitime ara verildi. Karar, üniversite çalışanlarını kapsamadı.
ANA YOLLAR GÖLE DÖNDÜ
Sabah saatlerinde şiddetini artıran yağmur nedeniyle çok sayıda ev ve işyerini su bastı. Ana arterlerde biriken sel suları nedeniyle yüzlerce araç yollarda kaldı. Sular altında kalan Fatih Polis Merkezi'ndeki tahliye çalışmaları başlatıldı. Antalya'nın ulaşımında kritik öneme sahip bazı kavşak ve yollar, sel suları nedeniyle trafiğe kapatıldı.
DOZERLERLE KURTARILDI
Liman Mahallesi'nde rögarların tıkanması sonucu ara yollar sular altında kaldı. İşyerlerine gitmek üzere evlerinden çıkan mahalle sakinleri, otomobillerinin yarım metreyi bulan su içinde kaldığını gördü. Kendi çabalarıyla araçlarını sudan çıkarmaya çalışanlara, komşuları yardım etti. Derinliğini tahmin edemedikleri su dolu yola giren sürücüler ise otomobilleriyle birlikte mahsur kaldı. Bu araçlara çevre inşaatlarda çalışan dozer ve kepçe gibi iş makinaları yardım için sevk edildi.
İŞYERLERİNİ SU BASTI
Kentin bazı bölgelerinde trafik lambaları çalışmadığı gözlendi. Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Kurtarma ekipleri, su basan evlerdeki suları tahliye etmeye çalışırken, yolda kalan araçları da kurtarmak için yoğun çaba harcadı. Deniz Mahallesi Teomanpaşa Caddesi'nde yol seviyesinin altında bulan çok sayıda işyerini su bastı. Esnaf, kendi imkanlarıyla dükkanlarındaki eşyalarını kurtarmaya çalıştı.
Antalya- Kemer karayolundaki su baskını nedeniyle ulaşım güçlükle sağlanırken, Liman Kavşağı Sarısu Mevkii'nde bir kadının sel sularına kapıldığı ihbarı üzerine olay yerine çok sayıda itfaiye ve kurtarma ekipleri sevk edildi. Yapılan detaylı araştırmada, ihbarın asılsız olduğu ortaya çıktı.
İTFAİYE EKİPLERİNE TAKVİYE
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Ak Partili Menderes Türel, sabah erken saatte belediyeye bağlı birimleri ziyaret ederek yağmur ve yapılan çalışmalar hakkında bilgi aldı. İtfaiye Daire Başkanlığı'na gelen Başkan Türel, diğer birimlerden itfaiye ekiplerine takviye yapılması talimatını verdi.
İTFAİYEYE 900 İHBAR YAPILDI
Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Ahmet Kısa, yağmur süresince su birikintileri nedeniyle 900'ün üzerinde aracın mahsur kalma ve evde su baskını ihbarının kendilerine ulaştığını söyledi. Kısa, "Sadece Büyükşehir Belediyesi itfaiyesi değil Fen İşleri Daire Başkanlığı ekipleri, Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı bünyesindeki temizlik işçileri de teyakkuz halinde, sahada çalışmalarını sürdürüyor" dedi. Ahmet Kısa, ihbarlarının özellikle merkez Konyaaltı İlçesi'nde Uncalı ve Liman mahalleri, yine merkez Muratpaşa İlçesi'nde Yeşildere ve Şarampol mahalleriyle merkez Kepez İlçesi'nde Varsak mahallesinde yoğunlaştığını söyledi.
ÇADIRLAR SULAR ALTINDA KALDI
Antalya'da içinde kadın ve çocuklarında yer aldığı 78 Suriyeli'nin bulunduğu çadırları su bastı. Muratpaşa İlçesi'ne bağlı Güzelbağ Mahallesi, Güneş Sokak'ta bulunan boşluk alana yerleştirilen Suriyeliler'in bulunduğu çadırlar, aşırı yağan yağmur nedeniyle su altında kaldı. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ekipleri ve mahalle muhtarı Mehmet Yayan tarafından tahliye edilen vatandaşlar, bir restorana yerleştirildi. Karınları aç olan ve tamamen ıslanan Suriyeliler burada karınlarını doyurdu ve ısındı.
ELEKTRİK VERİLEMEDİ
Antalya Körfezi'nde saat 03.00'ten itibaren sabahın ilk ışıklarına kadar çakan şimşeklerin görüntüsü, kentin üzerini aydınlattı. Okulların tatil edilmesine neden olan şiddetli yağış nedeniyle gece yarısından öğle saatlerine kadar kentin büyük bölümüne enerji verilemedi.
METREKAREYE 128.6 KİLOGRAM
Antalya'da şehir merkezi ve Döşemealtı yakınlarında dün geceden itibaren başlayan kuvvetli yağış 12 saat aralıksız sürdü. Meteoroloji 4'üncü Bölge Müdürlüğü'nün verilerine göre metrekareye 128.6 kilogram yağış düştü.
Meteoroloji Bölge Müdürü Erol Aydın, 12 saat süren aralıksız yağış sırasında Antalya kent merkezine saatte 128.6 kilogram yağış düştüğünü açıkladı. Aydın, havalimanı civarında bu oranının 65, Nebiler'de 194.9, Döşemealtı'nda ise 123.3 kilogram olarak ölçüldüğünü dile getirdi. Aydın, yağışın öğleden sonra etkisini kaybedeceğini kaydetti.
ÖĞLE SAATLERİNDE ETKİSİNİ YİTİRDİ
Antalya'da yaşamı olumsuz etkileyen yağmur ve fırtına öğle saatlerinde etkisini yitirdi. Kentte hayat normale dönmeye başlarken Konyaaltı Sahili'nde denizin rengi kızıla boyandı. Bazı vatandaşlar ise yağmurun dinmesiyle birlikte sahilde gezintiye çıktı.

 

 

Kaynak: dha