Faik KAPTAN-Murat ÇAKIR/İSTANBUL,() Sağlık Bakanlığı himayesinde, Resüsitasyon Derneği tarafından eğitilen THY’nin uçuş ekipleri, “Avrupa Kalp Durması Farkındalığı Haftası” nedeniyle Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Terminali’nde bir tatbikat gerçekleştirdi. Uçuş ekipleri tatbikat senaryosu gereği, uçakta kalp krizi geçiren bir yolcuyu hayata döndürdü.

THY Uçuş ekiplerine verilen ilk yardım eğitimlerine destek sağlayan Avrupa Resüsitasyon Konseyi (ERC) ve Resüsitasyon Derneği'nin organize ettiği tatbikattan önce bir konuşma yapan Uçuş Eğitim Başkanı Kaptan Pilot Sedat Şekerci, "Etkinlikteki amacımız yolcularımızın hayatlarına verdiğimiz önemi ve insan hayatının ne kadar önemli olduğunu göstermek. Bütün kabin ekiplerimiz bu eğitimleri alıyor. Ayrıca bütün uçaklarımızda da şok cihazı olarak bilinen defibilatör cihazı bulunmaktadır” dedi.
Resüsitasyon Derneği Başkanı Prof. Dr. Agah Çertuğ da, Avrupa Resüsitasyon Konseyi üyesi olarak çalıştıklarını belirterek şunları söyledi:
“Türkiye’de bütün Avrupa ülkelerinde uygulanan eğitimlerin aynısını uyguluyoruz. Konsey 2010 yılında Avrupa Parlamentosu’na başvurdu ve tüm Avrupa ülkelerinde bir, ‘ Kalp Durması Farkındalığı Haftası’ oluşturmasını kabul etti. Yazılı bir deklarasyon yayınladı. O deklarasyonda tüm ülkelerde hayat kurtarmak için çaba sarf etmeye, temel yaşam desteği uygulanmasını ve şok cihazlarının kullanılması için tüm ülkelere çağrıda bulundu.
Burada THY de verilen ilk yardım, temel yaşam desteği ve şok cihazı kullanılması uygulamaları Avrupa Resüsitasyon eğitimleridir. Uluslararası geçerliğe sahip olan belge verilmektedir. THY personeline de bu belge verilmektedir. Şimdi bu eğitimi almış olan kişiler uçakta yaşanan bir olayda nasıl hareket edileceğini gösterecekler. Gerçekten çok önemli bir şey. Uçak dışında da normal yaşantımız sırasında çok sayıda insan ki bir yıl içinde Avrupa ülkelerinde 400 bin kişi ani kalp durması olayı yaşadı. Bunların yüzde ondan azı kurtarıldı. Ancak onlara temel yaşam desteği ve cihazla müdehale (elektrik şoku) uygulanması yapılsaydı bu kişilerin yüzde 50’sinin kurtarılabilmesi mümkün olurdu. “

Tatbikat, Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Terminali’nde gerçekleştirildi. Yolcuların ve personelin de izlediği tatbikatta eğitim mankeni kullanıldı. Senaryo gereği uçaktaki bir yolcunun kalbi durdu. Bu konuda eğitim almış iki hostes kalbi duran yolcuyu koltuğundan kaldırılarak yere yatırdı. Hostesler yolcuya önce kalp masajı ve suni teneffüs yaparak müdahale etti. Daha sonra kabin ekibi yolcuya şok cihazı (Defibilatör) bağladı. Kabin ekibi hastanın uygulanan şoktan sonra nefes aldığını anladıklarında ise diğer yolculara mutlu haberi verdi.
THY kabin ekiplerinin gerçekleştirdiği tatbikattan sonra Atatürk Dış Hatlar Terminali'nde olan bazı yolcular ile çalışanlar da birer eğitim mankeniyle bu tatbikata katıldı.

(FOTOĞRAF) 

Kaynak: dha