Atatürk Üniversitesi rektörlük binasında olası afet durumunda kapalı alan içerisinde kalanların kurtarılması ve yangına müdahale yöntemleri tatbikatla uygulandı.
6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu; kurum ya da kuruluşlarda işyerinin ölçeğine bakmaksızın, yangın önleme, koruma, tahliye, yangınla mücadele konularında uygun donanıma sahip ve bu konuda eğitimli yeterli sayıda kişinin görevlendirilmesini zorunlu hale getirdi. Ayrıca Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik kapsamında Madde 129’da “Binada senede en az 1 kez söndürme ve tahliye tatbikatı yapılır” diye belirtiliyor. Bu kapsamada Atatürk Üniversitesinde Sivil Savunma Uzmanlığı koordinatörlüğünde Erzurum Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığının da destek verdiği bir tatbikat düzenlendi.
Tatbikat öncesinde "Yangın nedir? Yanma nedir? Yanma sınıfları, yangına neden olan etkenler, yangın çeşitleri, yangın anında yapılması gerekenler ve alınması gereken önlemler ile yangın söndürme cihazları, söndürme yöntemleri" gibi konular detaylı bir şekilde katılımcılara anlatıldı.
Daha sonra düzenlenen tatbikat kapsamında mahsur kalanların kurtarılması, yangın çıkmadan alınması gereken önlemler ve çıkabilecek bir yangına karşı söndürme teknikleri ile yangın esnasında uygulanacak hareket tarzı, toplanma yerine ulaşma, ABC Tozlu, Karbondioksit Gazlı ve Halon (HCFC) Yangın Söndürme Cihazlarının kullanım alanları ve kullanım şekilleri yangına nasıl müdahale edileceği konuları uygulamalı olarak gösterildi.
Kaynak: iha