ULAŞTIRMA, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Avrasya Tüp Geçidi Projesi’nin Haydarpaşa şantiyesine gelerek incelemelerde bulundu. Bakan Elvan, incelemelerin ardından da basın mensuplarına yaptığı açıklamada,  Avrasya Tüp Geçidi'nden geçişin 4 Dolar artı KDV olacağını söyledi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü (AYGM) tarafından İstanbul’daki trafik sorununun çözümüne ve İstanbul Boğazı karayolu geçişine katkı sağlamak amacıyla Kazlıçeşme-Göztepe hattında Yap-İşlet-Devret modeliyle ihale edilen Avrasya Tüneli Projesi’nde çalışmalar hızla devam ediyor.  Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan saat 07.00 sıralarında Avrasya Tüp Geçidi Projesi’nin Haydarpaşa şantiyesine geldi. Haydarpaşa şantiyesinde işçiler ve yetkililer tarafından karşılanan Bakan Elvan, çalışmalar hakkında bilgi alarak şantiye sahası çevresinde inceleme yaptı. Bakan Elvan daha sonra asansörle Avrasya Tüneli’nin bulunduğu noktaya inerek, tünel girişinde hazır bekletilen araca bindi. Tünel açma makinesinin bulunduğu noktaya kadar araçla gelen Bakan Elvan, burada işçilerle sohbet edip, çalışmaların son durumunu yerinde inceledi.

14.6 KİLOMETRELİK PROJENİN 5.4 KM'LİK BÖLÜMÜ DENİZ TABANI ALTINDA

14, 6 kilometrelik Avrasya Tüneli projesinin 5,4 kilometrelik bölümü deniz tabanı altında inşa ediliyor. 5,4 kilometrelik tünel, Anadolu yakasında Aç Kapa Tünel (300 metre), NATM Tünel (1000 metre), Boğazın altında TBM Tünel (3400 metre) ve Avrupa yakasında Aç Kapa Tünel (700 metre) bölümlerinden oluşuyor. Projenin 3,4 km uzunluğundaki Boğaz Geçişi tünelinde dünyanın en gelişmiş tünel açma makinesi teknolojisi kullanılıyor. Anadolu yakasından başlayan tünel inşaatı tamamlandığında, en derin noktada deniz seviyesinin 106 m aşağısından geçecek.

GÜNDE 10 METRE İLERLEME SAĞLANIYOR

Bakan Elvan, incelemelerin ardından da basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Avrasya Tüp Geçidi'nden geçişin 4 Dolar artı KDV olacağını belirten Lütfi Elvan, "Bu mühendislik harikası projenin arkasında Türk mühendis, teknisyen ve işçilerimiz var. Avrasya Tünelimizdeki çalışmalar devam ediyor. Günde 10 metre ilerleme sağlıyorlar. Bazen de 14-15 metre ilerleme sağlanıyor. 1270 metrelik bir ilerleme sağlanmış durumda. Ve biz deniz seviyesinden 95 metre aşağıdayız. Böyle bir ortamda basıncın son derece yoğun olduğu bir ortamda tünel çalışmalarımız devam ediyor. Gurur duyduğumuz bir proje. Dünyanın en önemli projelerinden birisi. 4 katlı bir apartmandan daha yüksek bir tünel açma makinası söz konusu" dedi.


TÜNEL ÇALIŞMALARI 2015 SONU İTİBARİYLE TAMAMLANACAK
"Nisan ayında Tünel çalışmalarına başlamıştık" diyen Elvan, "Bugün üçte birini tamamladık. 2015 sonu itibariyle tünel çalışmaları tümüyle tamamlanmış olacak. Şuanda hedefimizin önünde bir ilerleme söz konusu. Projenin 2017 yılının Ağustos ayında normalde bitirilmesi planlanıyordu. İnşallah 2016 sonu itibariyle buradan araçlarımızla geçmiş olacağız. Tünel açılır açılmaz 100 bin civarında aracın geçişi sağlanacak; bizim beklentimiz bu. Bu çok önemli bir rahatlama sağlayacaktır İstanbul trafiğine. Ama ihtiyaç halen var; bu yönde çalışmalarımız devam ediyor" diye konuştu.

(FOTOĞRAF)

 

Kaynak: dha