Özkan ARSLAN/İSTANBUL,() BİLİM, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Boğaziçi Üniversitesi’nde düzenlenen ‘Sürdürülebilir Üretim Sempozyumu’nda yaptığı konuşmada, sürdürülebilir enerji kaynaklarının önemine değinerek, “İhtiyaçlarımızı gelecek nesillerin kaynaklarını tüketmeden temin eden bir kalkınma modelini geliştirme zorunluluğumuz var” dedi.
‘Sanayide Dönüşüm için Yaşam Döngüsü Analizi ve Enerji Verimliliği’ başlığı altında üniversitenin Doğu Yerleşkesi Albert Long Hall Kültür Merkezi’nde düzenlenen sempozyuma Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık’ın yanı sıra Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gülay Barbarasoğlu, İstanbul Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan ile öğretim görevlileri ve öğrenciler katıldı.
DENGESİ BOZULMUŞ BİR DÜNYA İLE BAŞ BAŞAYIZ

Bakan Işık, sempozyumda günümüz dünyasının çarpık üretim anlayışının yerine sürdürülebilir üretim modelinin konuşulacağını belirterek, “Dünya her alanda hızla büyümekte ve büyüdükçe kaynaklarını çok hızla tüketmekte. Teknolojiyle birlikte insanın hayatı kolaylaştı ve refah arttı. Bunun yanı sıra çevreye verilen tahribat arttı ve artmaya devam ediyor. Yaşam alanlarımıza yaptığımızı müdahale sonrası günümüzde iklim değişikliği, küresel ısınma, buzulların erimesi, kuraklık, erozyon, seller, hava kirliliği ve deprem gibi pek çok afetin yaşandığı, dengesi bozulmuş bir dünya ile baş başa olduğumuzu vurgulamak istiyorum. İhtiyaçlarımızı gelecek nesillerin kaynaklarını tüketmeden temin eden bir kalkınma modelini geliştirme zorunluluğumuz var” diye konuştu.
HEPİMİZDE ‘NE PAHASINA OLURSA OLSUN ÜRETİM’ ANLAYIŞI VARDI

Günümüzde doğal kaynaklar yüzünden savaşların yaşandığını belirten Işık şöyle konuştu:
“Özellikle bölgemizdeki yaşanan son gelişmelerin enerji politikalarıyla ne kadar ilgili olduğunu tekrar vurgulamamıza gerek yok. İlerde doğal kaynaklar için bir dünya savaşı çıkma ihtimalini düşünce kuruluşları sıklıkla gündeme getiriyor. Bu nedenle doğal kaynakları verimli kullanan, çevre dostu bir üretim yaklaşımına geçmemiz gerekiyor. Yakın zamana kadar hepimizde, ‘ne pahasına olursa olsun üretim’ anlayışı vardı. Daha sonra üretimi artırırken kaynak kullanımını ve çevre kirliliğini azaltmanın mümkün olacağını hepimiz gördük.”
ENERJİ İTHALATINA ÖDEDİĞİMİZ PARA TOPLAM İTHALATIN DÖRTTE BİRİNE DENK

Bakanlık olarak bu alanda yapılan projeleri anlatan Bakan Işık, “2023 yılında dünyanın en büyük 10 ekonomisi olmayı hedefleyen ülkemiz için enerji taleplerinin gelecekte de benzer oranda artacağını öngörüyoruz. Bununla beraber ne yazık ki ülkemiz zengin enerji kaynaklarına sahip değil. Enerji kaynağı olarak kullandığımız petrol ve doğalgaz kaynaklarının büyük bir bölümünü ithal ediyoruz. Bu ithalat için ödediğimiz döviz toplam ithalatın dörtte birine denk geliyor. Bu soruna mutlaka çözüm bulmak zorundayız. Enerjide dışa bağımlılığımızı azaltmak için güneş, rüzgar gibi yenilenebilir kaynaklardan üretilen enerji miktarını artırmak durumundayız” dedi.
Bakan Işık, enerji alanında tasarrufun ve verimliliği arttırıcı tedbirlerin de önemine değinerek bunun için bakanlık, üniversiteler, sanayi ve sivil toplum kuruluşlarının birlikte çalışmaları gerektiğini sözlerine ekledi.
Konuşmalarının ardından Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gülay Barbarasoğlu, Bakan Işık ve İstanbul Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan’a plaket verdi.

FOTOĞRAF
 

Kaynak: dha