İdris TİFTİKCİ / İSTANBUL, () Türk Tıp Dünyası Kurultayı, İstanbul'da gerçekleşiyor. Kurultayın açılışında konuşan Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, sağlığın insanlar için olmazsa olmazları arasında ve önemini her geçen gün artırarak devam ettirecek bir konu başlığı olduğunu vurguladı. Müezzinoğlu, "Bugün dünya tıbbına baktığımızda dakikalar içinde yeni yeni bilimsel gelişmeler ve buluşlar... Bir taraftan tıbbi teknolojide ve ilaç sanayinde baş döndürücü hızla devam eden gelişmeler... Ama diğer taraftan da daha sağlıklı olmak için artan talepler... İnsanlar artık sağlıkla ilgili bütün detayları daha çok istemekte ve daha çok aramakta ve sağlıklı yaşamak için her türlü fedakarlığı yapmak durumundalar" dedi.
Türkiye'nin de evrensel bir alan olan sağlıkta dünyayla güçlü şekilde yarışır olması gerektiğine dikkat çeken Müezzinoğlu, Dünyanın değişik ülkelerinde çok önemli üniversitelerin araştırma merkezlerinde Türkiye'nin önemli fertlerinin görev yaptığını hatırlattı.
Müezzinoğlu, "Türkiye olarak güçlü şekilde olabilmek için sizlerle olan iletişimimizi, bağımızı daha güçlü hale getirmek arzusunda ve niyetindeyiz" ifadelerini kullandı. Türkiye'nin 10 yılda sağlık hizmeti sunumunda önemli bir başarı yakaladığını aktaran Bakan Müezzinoğlu, "Ama başarıyı yakaladıkça gördüğümüz bir de fotoğraf var. Türkiye güçlü bir sağlık hizmeti sunucusu ülke olmanın yanında çok da güçlü bir sağlık tüketicisi konumuna geliyor. Her geçen gün güçlü sağlık tüketicisi olma pozisyonu da artıyor" dedi.
Sağlık turizminin altyapısı açısından da kamu olarak 32 bin yatak kapasiteli 216 hastanenin inşaatına devam edildiğini, bunların bir kısmının bu yıl, bir kısmının ise gelecek yıl hizmete gireceğini anlatan Bakan Mehmet Müezzinoğlu, gelecek bir yıl içerisinde de 12 bin yatak kapasiteli hastanelerin ihalelerinin yapılacağını ifade etti. Müezzinoğlu bu sayının 2017 sonunda 44 bine ulaşacağını belirtti.
"TIP EĞİTİMİNDE DÜNYANIN EN İYİ ÜLKELERİ ARASINDA OLDUĞUMUZA İNANIYORUZ"
Bakan Müezzinoğlu'nun ardından kürsüye çıkan Başbakan Davutoğlu'nun eşi Sare Davutoğlu ise, Türkiye'nin gelişen tıp teknolojisiyle bölge coğrafyasındaki insanlara şifa vereceğini söyledi.
Kadınların sağlık alanındaki yerine değinen Sare Davutoğlu, "Kamudaki 79 bin hekimimizin 32 bini kadın hekimlerden oluşuyor. Kamudaki 404 bin sağlık çalışanının ise 238 bini kadınlardan oluşuyor. Türkiye'de akademik alanda da tıp dünyasında da kadın hekimlerimizin ciddi bir ağırlığı var. Sadece bu oranlar bile sahada ülkemizin seviyesini gösteriyor. Her geçen gün sevindirici gelişmelere şahit oluyoruz. Tıp fakültelerimizde 58 bin 300 öğrencimiz doktor adayı olarak eğitim görüyor. Tıp eğitiminde dünyanın en iyi ülkeleri arasında olduğumuza inanıyoruz" dedi.
"TIP VE SAĞLIK SEKTÖR OLARAK GÖRÜLMEMELİDİR"
Sare Davutoğlu, sağlık alanının 'sektör' olarak ifade edilmesinden rahatsızlık duyduğunu belirterek şunları söyledi; "Kanaatimce tıp ve sağlık herhangi bir sektör değildir. Hatta bir sektör olarak da görülmemelidir. Hekimlik esasen sadece maddi tıp bilgisiyle değil, meşakkatli ve uzun bir eğitimin ardından çok büyük fedakarlıklar gerektiren yüksek bir ruhsal birikimle yapılabilir. O yüzden benim de çok sevdiğim bir tanım: hekimlik sanatı. Hekimlik, edinilen bilgi ve tecrübe birikimini hem sağlığı korumak, hem de hastalığı iyileştirmek için bir sanat zarafetiyle insanlığın hizmetine sunmak. Zaman zaman haksız eleştirilere bazen de açık haksızlıklara maruz kalan meslektaşlarımın hukuku adına bunu özellikle ifade etmek istedim. Herkes bilmelidir ki, doktorların önceliği hayattır. İnsanın hayatını doğrudan ilgilendiren bu mesleğin çoğu zaman bir sektör gibi ele alınması, doktorların da eleştirilen nesnesi olması biz hekimleri yaralıyor. Hekimler yaralı olursa, onların gönülleri kırık olursa şifa bekleyen yaralar sarılmamış olur.
"TÜRKİYE TEDAVİ VE HİZMETLERİYLE ÖNEMLİ BİR MERKEZ OLDU"
Türkiye'nin gelişen tıp teknolojisiyle bölge coğrafyasındaki insanlara şifa verdiğinin belirten Sare Davutoğlu, "Gücünü bölgesiyle, komşularıyla insanlıkla paylaşan, paylaşmak için özel bir çaba harcayan Türkiye'nin yıldızının en parladığı alanlarından biri de tıp ve sağlık alanıdır. Türkiye bilimsel imkanlarıyla, tedavisi ve hizmetleriyle, sağlık altyapısıyla komşularımız kadar farklı coğrafyalardan pek çok insan için önemli bir merkez olmuştur" ifadesini kullandı.
(FOTOĞRAFLI) 

Kaynak: dha