İŞKUR’un finanse ettiği ve Gaziantep Bakırcılar Odası’nın düzenlediği bakırcılık, sedefçilk ve kalaycılık kursları yoğun ilgi görüyor.
Son zamanlarda turizm amaçlı olarak tanıtılmaya çalışılan bakırcılık kursları, Gaziantepli vatandaşların yoğun ilgisini görüyor. Bakırcılar Odası’nın düzenlediği meslek edindirme kurslarına katılan ve çoğunluğu bayan olan kursiyerler, hem meslek öğreniyor hem de aile bütçelerine katkı sağlıyor.
Proje ile ilgili bir açıklamada bulunan Gaziantep Bakırcılar Odası Başkanı Celal Açık, bakırcılık kursunun yanına kalaycılık kursunu da eklediklerini belirterek şunları söyledi: “Bu projeyi 2008 yılından beri uyguluyoruz. Bakırcılık, kursunun yanına şimdi kalaycılık kursunu da ekledik. Türkiye’deki ilk kalay eğitimi olacak. Bizim bu kurslarımıza hem rağbet çok fazla hem de istihdam oranlarımız çok fazla. Buradaki kurslarımızda yüzde 50 istihdam sağlıyoruz. Her iki kişiden birini istihdam ediyoruz. Bu nedenle bu meslek kurslarına çok önem vermek lazım”
Devletin tek başına işsizliğin önüne geçemeyeceğini aktaran Açık, işsizliğin önlenmesinde meslek odalarının büyük rolü olduğunu kaydetti. Açık, “Devlet tek başına işsizliği önleyemez buna meslek odalarının da destek vermesi gerekiyor. Buraya başvuruda bulunan insanlarımız hem meslek öğreniyorlar hem aile bütçelerine katkıda bulunuyorlar. Kursiyerlerimizin birçoğu bayanlardan oluşuyor. 150-200 kişilik bir başvuru var şu anda ama biz 72 kursiyer alacağız. 16 sedef, 16 kalay ve 40 tane de bakır işlemeciliği kursiyeri alacağız” dedi.
Bakırcılık mesleğinin insanlık tarihine yansıyan bir meslek olduğunu bildiren Açık, “Bu mesleği kaçırmayalım. Bu mesleği çok iyi tanıtmamız gerekiyor. Bu bizim kültürümüz, tarihimiz. Bakırcılık insanlık tarihine yansıyan bir meslek. Dünyanın her yerinde bakırcılık var. Herkes doktor, mühendis olacak diye bir kaide yok. Bana dünyaya 10 defa gelsen ne olmak istersin diye sorsalar bakırcı olmak isterim. Eğer zanaatkarsan işini bilerek yapıyorsan aç kalmazsın” ifadelerini kullandı.
Kaynak: iha