İstanbul Valiliği, Küçükçekmece Belediyesi, Anadolu Eğitim ve Kültür Vakfı (AKEV) ve İstanbul Aydın Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Hastanesi Dentaydın’ın ortaklaşa yürüttüğü okullarda ücretsiz diş taraması ile tedavi hizmeti sunan Hayata Sağlıkla Gülümse projesi, düzenlenen bir basın toplantısıyla kamuoyuna duyuruldu.
TOKİ Şehit Er Yılmaz Özdemir İlkokulu’nda gerçekleştirilen toplantıya Küçükçekmece Kaymakamı Harun Kaya, Diş Hekimi Küçükçekmece Belediye Başkanı Temel Karadeniz, İlçe Milli Eğitim Müdürü Cemal Yılmaz, İstanbul Aydın Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Dr. Mustafa Aydın, İstanbul Aydın Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sabri Hasan Meriç, diş hekimleri ve öğretmenler katıldı. Toplantı sonrası Başkan Karadeniz, beyaz önlüğü giyip diğer hekimlere eşlik ederek, öğrencilerin diş taramasını gerçekleştirdi.
‘BAŞKA HASTALIKLARA SEBEP OLUYOR’
Küçükçekmece Kaymakamı Harun Kaya, böyle bir projede yer almaktan duydukları mutluluğu ifade ederek, ‘’Diş konusunda toplumda sınıfta kalmış durumdayız. Bazı hastalıklarımız, diş bakımını iyi yapmamaktan kaynaklanıyor. Bu projeyle bütün çocuklara dokunarak, başka hastalıklara sebep olan diş sağlıksızlığını da ortadan kaldıracağız’’ diye konuştu.
YENİ PROJELER GELİYOR
Ağız ve diş sağlığı alanında kamuoyunun farkındalığını artırmak amacıyla geçen yıl hayata geçirilen projeyi çok önemsediklerini ifade eden Küçükçekmece Belediye Başkanı Temel Karadeniz, şunları söyledi: “Diş bakımını kendimize mesele yapmamız gerekiyor. Öncelikli olarak çocuklarımıza bu alışkanlığı kazandırarak, önemli bir başlangıç yapmak istedik. Günde sadece iki dakikamızı ağız ve diş bakımına ayırarak, birçok önemli hastalığı önleyebiliriz. İşte bu nedenle öğretmenlerimiz, okul öncesi eğitimden başlayarak, çocuklarımıza böyle bir yaklaşımı kazandırmalı, onları yönlendirmeli. Bu yüzden öğretmenlerimiz için de konuyla ilgili eğitim programları düzenleyerek, bu konuda ortak çalışmalar yapmayı planlıyoruz.”
‘BİNLERCE ÖĞRENCİYE ULAŞTIK’
Projenin 2013 yılından itibaren Küçükçekmece’de yürütüldüğünü belirten İstanbul Aydın Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Dr. Mustafa Aydın ise, şu ana kadar 55 okulda, 20 bin öğrencinin taraması yapıldığını belirterek “Bin öğrencimize diş tedavisi uyguladık. Projeyle amacımız; ağzımızdaki dişlerin çürümesini engelleyecek farkındalık oluşturmak. Bu yüzden çocuklardan başladık‘ diyerek, taramalarla ilgili istatistikleri katılımcılarla paylaştı.”
‘FARKINDALIK ÖNEMLİ’
Türkiye’de önceden yıllık diş fırçası tüketiminin 4 kişiye 1 diş fırçası şeklinde olduğunu ancak bu rakamların günümüzde iyileştiğine dikkat çeken İstanbul Aydın Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sabri Hasan Meriç de amaçlarının diş sağlığı konusunda farkındalık oluşturarak, toplumu bilinçlendirmek olduğunu söyledi.
Toplantıda, Küçükçekmece Milli Eğitim Müdürü Cemal Yılmaz da okullarda böyle bir projenin gerçekleştirilmesinden duyduğu memnuniyeti ifade ederek, emeği geçenlere teşekkür etti.
ÖĞRENCİLER DİŞ’TEN SINIFI GEÇTİ
Basın toplantısının ardından Küçükçekmece Belediye Başkanı Temel Karadeniz, diğer hekimlere eşlik ederek, öğrencilerin diş taramasını gerçekleştirdi. Öğrencilere diş bakımı ile ilgili bilgi veren Başkan Karadeniz, onlarla sohbet ederek, diş sağlığının önemini anlattı. Küçükçekmece Belediye Başkanı Temel Karadeniz ve diğer diş doktorlarının kontrol ettiği küçük öğrenciler ağız ve diş tedavilerinde başkandan pekiyi aldılar.
Hayata Sağlıkla Gülümse projesi Küçükçekmece’deki ilk ve ortaokullarda devam edecek. Bu kapsamda projeyle, öğrencilerin diş taraması gerçekleştirilirken, ihtiyaç sahiplerine ulaşarak ücretsiz ağız ve diş sağlığı hizmeti de sunuluyor. Proje ile geçen eğitim-öğretim yılında Küçükçekmece’de 20 bin ilköğretim okulu öğrencisinin ağız ve diş sağlığı kontrolü yapıldı. Proje kapsamında bu yıl da 20 bin öğrencinin ağız ve diş sağlığı kontrolü hedefleniyor.
Kaynak: iha