Antalya Büyükşehir Belediyesi kasım ayı devam meclisinde konuşan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, "Antalya Büyükşehir Belediyesi son 5 yılda ihtiyaç fazlası personeline ödediği toplam rakam maalesef çok acı 477 Milyon TL. Biz bunu ihtiyacımız olmayan ve fazladan personele ödemişiz. Yazık olmadı mı? İstihdama ayırdık deniliyor. Ama istihdam yatırımın içindedir. O parayla yatırım yapılsaydı 10 bin ya da 20 bin kişiye istihdam sağlanırdı" dedi.
Antalya Büyükşehir Belediyesi Kasım ayı devam meclisi, komisyona gönderilen bütçe maddelerinin görüşülmesiyle devam etti. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel’in başkanlık yaptığı meclis toplantısında 19 ilçenin ve Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin bütçe görüşmeleri tartışmalara neden oldu.
CHP’DEN ÇEKİMSER OY
Antalya Büyükşehir Belediyesi performans programı maddesinin görüşüldüğü sırada söz alan AK Parti Grup Sözcüsü Bahattin Bayraktar, yeni bütçe oranlarının yüzde 30 civarında yatırıma yönelik olduğu yönünde görüş bildirdi. Antalya’nın ilerleyen dönemlerde ciddi yatırımlarla şekilleneceğini düşündüğünü söyleyen Bayraktar, komisyondan geldiği şekliyle uygun gördüklerini söyledi. Bunun üzerine söz alan CHP Grup Sözcüsü Songül Başkaya’ da çekimser oy kullandıklarını belirterek, "Performans programına bakıldığında amaçlar ve amaçlara ayrılan bütçelerin çok sağlıklı olmadığını düşünüyor ve CHP grubu olarak çekimser oy kullanıyoruz" dedi.
MHP Grup Sözcüsü Selçuk Senirli de “2015 yılı bütçeleriniz büyükşehire iyi gelecek mi? Finike’deki biber ve turunç üreticilerine iyi gelecek mi? Gazipaşa’daki salatalık üreticisi bu karardan memnun olacak mı? Bu düşüncelerle bu bütçenin hayırlı uğurlu olmasını dileriz" dedi.
"İHTİYAÇ FAZLASI PERSONELE 5 YILDA 477 MİLYON TL HARCANDI"
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, büyükşehir belediyesinin personeli için harcamayı ön gördükleri bütçeyi meclise sunduğu sırada tasarrufun ön planda tutulduğunu söyledi. Özellikle hizmet sınırlarının büyüdüğüne buna rağmen ayrılan kaynağın küçüldüğünü söyleyen Türel,
"Belediyelerimizde kadrolu personelimiz için yüzde 16 olarak ayrılmıştır ama bir taraftan da taşeronlarla aldığımız hizmetlerimiz var. 2013 yılında 5 ilçe sınırlarında hizmet veren Büyükşehir Belediyesi’nin personel gideri 201 milyon TL. Bugün taşeron ile ilgili ayırdığımız bütçe hizmet sınırımız 19 ilçe ve 640 km sahil sınırına çıkmasına rağmen 141 Milyon TL’ye düşmüştür. Dolayısıyla geçmişte kaynakların nasıl kullanıldığı konsunda bir fikir vermiştir. Finans yönetiminin ne derece başarılı yapıldığını gösteriyor" dedi.
Geçmiş dönem CHP’li belediye yönetiminin 5 yılda ihtiyaç fazlası belediye personeline 477 milyon TL kaynak harcadığını da belirten Türel, "Antalya Büyükşehir Belediyesi son 5 yılda ihtiyaç fazlası personeline ödediği toplam rakam maalesef çok acı 477 Milyon TL. Biz bunu ihtiyacımız olmayan ve fazladan personele ödemişiz. Yazık olmadı mı? İstihdama ayırdık deniliyor. Ama istihdam yatırımın içindedir. O parayla yatırım yapılsaydı 10 bin ya da 20 bin kişiye istihdam sağlanırdı.Hazırlanan bütçe giderleri içerisinde özellikle personel harcamalarına dikkat çekmek isterim. Personel giderleri 2014 bütçesinde yaklaşık yüzde 15’lik bir payla 131 Milyon TL ile ayrılmış. Bu sene ise bütçe de yüzde 16’lık bir pay ile 137 Milyon TL olarak ayrılmıştır. 5 ilçeye hizmet verirken ayrılan bütçe 131 milyon, 19 ilçeye hizmet verirken ayrılan bütçe 137 milyon TL. Bu da personel giderlerinin ne derece tasarrufa dayandığını ortaya koyuyor" diye konuştu.
Meclis, bütçe maddelerinin görüşülmesiyle devam etti.
Kaynak: iha