Şırnak’ın Cizre ilçesinde faaliyet gösteren Botan Göç-Der üyeleri köye dönüşlere dikkat çekmek için Cudi Dağı’nda bulunan Çağlayan köyünde basın açıklaması yaptı.
Botan Göç-Der Cudi Dağı’nda bulunan ve 90’lı yıllarda boşaltılan Çağlayan köyünde köye dönüş için basın açıklaması yaptı. Köyde inceleme yapan Göç-Der Başkanı Fuat Çeter, dönüşlerin önündeki bütün engellerin kaldırılması gerektiğini söyledi. Botan Göç-Der öncülüğünde bir araya gelen İstanbul, Van, Mersin ve Diyarbakır Göç-Der yetkilileri Çağlayan köyü sakinlerinin de katılımıyla oluşturulan Göç-Der Platformu Cizre’ye bağlı Çağlayan köyünde dönüş projesi kapsamında alt yapı tespit çalışmaları yaptıktan sonra harabeye dönen köyün önünde açıklama yaptı. Göç-Der Platformları adına açıklama yapan Botan Göç-Der Başkanı Fuat Çeter, tarafından okundu. Çeter, 90’lı yıllarda 20. yüzyılın en trajik ve travmatik Kürt göçünün yaşandığını belirterek, zorla yerinden edilme sürecinde ve sonrasında yaşanan hak ihlalleri yaşanan acılar ve travmalar insanlık adına utanç verici olduğunu söyledi. Bu süreçte yaklaşık 4 bin yerleşim yerinin boşaltıldığını, çoğu yerleşim yerinin yakıldığını, adeta haritadan silindiğini belirten Çeter, “Bu süreçte 3 milyon Kürt nüfusu zorla göç ettirildi. Göç edenler Türkiye’nin değişik bölgelerinde metropollerin kenar mahallerinde hayata tutunmaya çalıştılar. Geriye kalanları da Şırnak, Van, Hakkari, Diyarbakır, Batman ve Mardin gibi kentlerin merkez ve ilçelerine yerleşerek bu merkezlerin nüfusunu ikiyi katladılar. Göç süreci beraberinde birçok sorunu da getirdi. 10 binlerce genç işsiz, eğitimsiz ve geleceği olmayan bir durumda kaldı. Kadın hakları konusunda ciddi problemler ortaya çıktı. Ekonomik yapı parçalandı ve yoksulluk temel problem oldu. Bu gün en stratejik gündemimiz kendi kadim topraklarımıza dönüşümüzdür. Geriye dönüşler insanın toprak ve suyla buluşması, kadim topraklarda yeniden üretim yapması ve yeniden bir yaşam kurması anlamına gelmektedir” dedi.
Halkın yıllardır özlemini çektiği kadim topraklarına geri dönüş koşulları oluşturmak için seferberlik anlayışı ile mücadele etmesi gerekliliğini belirten Çeter, Botan Göç-Der olarak pilot bölge seçtikleri Çağlayan, Hisar, Cevizdüzü ve Anılmış köylerinin yeniden inşası ve geri dönüşlerin önünün açılmasına yönelik çalışmalar başlattıklarını söyledi.
Yapılan açıklamanın ardından heyet köyde harabe evlerin içinde dolaşarak incelemeler yaptıktan sonra köyden ayrıldı.
Kaynak: iha