ÇEVRE ve Şehircilik Bakanlığı'nın nikel madeni çıkarılmak istenen Çaldağı için hazırlanan 2'nci Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Raporu'nu onaylamasına tepkiler artarak sürüyor. Bakanlığın kararı, Turgutlu Çevre Platformu (TURÇEP) öncülüğünde, 2 milyon ağacın kesilme tehlikesiyle karşı karşıya kalacağı Çal Dağı'nda 'Vahşi Madenciliğe Hayır' adı verilen eylemle protesto edildi.
Soğuk havaya rağmen Çaldağı'nda yapılan eyleme CHP Manisa Milletvekilleri Özgür Özel, Hasan Ören, Sakine Öz, Turgutlu CHP İlçe yönetici ve üyeleri, Dikili'nin CHP'li eski Belediye Başkanı Osman Özgüven, KESK, TEMA, Zirve Dağcılık Kulübü, Turgutlu Dağcılık Kulübü ve İstanbul'dan gelen Validebağ Gönüllüleri ile birçok çevre örgütü ve Turgutlulu vatandaşlar katıldı. Yapılan eylemde, 'Her yer Çaldağı, her yer direniş', 'Direne, direne kazanacağız' sloganları atıldı, pankart ve dövizler açıldı.
VALİDEBAĞ GÖNÜLLÜLERİNDEN DESTEK
Eylemde, kabul edilen yeni ÇED raporunun eskisinden farklı olmadığı ve yalnızca bazı rötuşların yapıldığı ifade edildi ve vahşi madenciliğe karşı hukuksal mücadele başlatacakları belirtildi. Basın açıklamasında, şöyle devam edildi:
"Halkın sesine kulak tıkayan, halkın talebini görmezden gelip sadece sermayenin çıkarlarını koruyan anlayışı kınıyor, ÇED raporunun onay kararını tanımıyoruz. Mücadelemiz her alanda sürecek, ne pahasına olursa olsun topraklarımıza sahip çıkacak, vahşi madenciliğe asla geçit vermeyeceğiz" denildi. Validebağ Gönüllüleri adına da bir metin okunup 'mücadelemizi, mücadelemizle birleştirmeye ve direnişinize destek vermeye geldik."
CHP Manisa Milletvekili Hasan Ören, şu ana kadar 200 bin ağaç kesildiğini, parlamentoda arkadaşları ile birlikte verdikleri araştırma önergelerinin hükümet tarafından reddedildiğini belirterek "200 bin ağaç kesildi. Fidanları da sayarsak 500 bin ağaç burada katledildi. Bu katliamların hesabını soracağız" dedi.
CHP Manisa Milletvekili Sakine Öz ise, "Yıllarca mücadelesini verdiğimiz ama bir türlü maden lobisinin önüne geçemediğimiz bir durumdayız. İkinci bir ÇED raporuyla tekrar karşımızdalar. Ama biz çevre dostları, Çaldağı dostları, asla buna izin vermeyeceğiz" diye konuştu.
BAKAN GÜLLÜCE'YE "YEŞİLİ SEVİYORSAN" İSPAT ET ÇAĞRISI
CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce'ye 'yeşili sevdiğini ispat et' çağrısında bulundu. Özel konuşmasında; "Yırca'da ki 6 bin ağaca nasıl kıydınız diyen İdris Güllüce'ye sesleniyoruz. Eğer doların değil de Çaldağı'ndaki bu güzel çamların yeşilini seviyorsan bunu bize ispat et. Bu ÇED raporunu iptal et. Yoksa Turgutlu olarak, Manisa olarak, Türkiye olarak tüm çevreciler, vatanını, milletini, yeşili, ağacı, ormanı, suyu çevreyi sevenler olarak direnmeye devam edeceğiz. Mücadelemiz hep birlikte güçlenecek ve büyüyecek" dedi.
Eylem, açıklamaların ardından sona erdi.

FOTOĞRAFLI

Kaynak: dha