Yaprak KOÇER / ÇARŞAMBA(Samsun), () – SAMSUN Çarşamba İlçesi Kunduracılar Odası Başkanı Osman Aydın, ilçenin simgesi olan yumurta topuk ayakkabı ve 8 köşe kasketin heykelinin yapılması için çalışma başlattıklarını söyledi.
Samsun Çarşamba Kunduracılar Odası Başkanı Osman Aydın, ilçenin meşhur yumurta topuk ayakkabısı ve 8 köşe kasketinin değişen giyim modasına rağmen hala rağbet gördüğünü dile getirdi. İlçede yaşayanların yumurta topuk ayakkabıdan vazgeçmediklerini belirten Aydın, bu ayakkabıların satış fiyatının 20- 120 TL arasında olduğunu söyledi. Yılda ortalama bin 500 çift yumurta topuk ayakkabı üretildiğini  kaydeden Osman Aydın şöyle konuştu:
"Bir asırdır bu ayakkabı yapılıyor. 17 işyerinde üretilen ayakkabının yaklaşık 250'si ilçemizde satılıyor. Geri kalanı Türkiye genelinde ve yurt dışında bu ayakkabının müdavimi olan kişiler tarafından satın alınıyor. Yumurta topuk ayakkabı tek parça deriden yapılır. El yapımıdır. Yumurta burun ve yumurta topuktur. Topuğu normal erkek ayakkabılarına göre daha yüksektir. Adını da topuk şekli ve yüksekliğinden alır. 4 santimetrelik topuk yüksekliği nedeniyle kısa boylu kişiler tarafından tercih edilebiliyor. Yumurta topuk ve yumurta burun şeklindedir. Tabanı köseledir."
BELEDİYE BAŞKANI DA OLUMLU YAKLAŞTI
Osman Aydın, ilçenin simgesi yumurta topuk ayakkabı ve 8 köşe kasketin heykelinin yapılması için çalışma başlattıklarını dile getirerek, "Büyükşehir Belediye Başkanımızla bu konuyu görüştük. Talebimize olumlu yanıt verdi. Heykelin yapılması için çalışmalar başlatıldı" dedi. Yumurta topuk ayakkabıyı giyenlerin kolay kolay vazgeçemediklerini belirten Aydın, "Fabrikasyon ayakkabılar nedeniyle satışlar da 40- 50 yıl öncesine göre azaldı ama, yine de ilçemizdeki vatandaşlarımız bu ayakkabıdan vazgeçmiyor. Yumurta topuk ayakkabıdan ve 8 köşe kasketten vazgeçmemiz mümkün değil" diye konuştu.
FOTOĞRAFLI

Kaynak: dha