Mehmed Hakkı ÖZBAYIR/MANİSA, () - MANİSA Celal Bayar Üniversitesi'nde (CBÜ) Ekim ayı içinde yapılması beklenen Rektörlük seçimi öncesi adaylar arasındaki rekabet kızıştı. Toplam 11 adayın bulunduğu rektörlük yarışında Prof. Dr. Nurettin Lüleci, yazılı açıklamayla Rektör Prof. Dr. Mehmet Pakdemirli'yi 'paralel panik' ve 'mobing' yapmakla suçladı. Rektör Pakdemirli de yaptığı yazılı açıklamayla 'paralel yapı' ile alakasının olmadığını, 4 yıldır üniversitede demokrasinin hakim olduğunu vurguladı.
CBÜ Ekim ayı içinde yapılması beklenen 6 adayın yarıştığı Rektörlük seçiminde; adaylığını açıklayan Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı'nı kuran, Medikal Ozon Terapi Derneği Başkanı Prof. Dr. Nurettin Lüleci, mevcut Rektör Prof. Dr. Mehmet Pakdemirli'ye yüklendi.
Prof. Dr. Pakdemirli de rakibi Prof. Dr. Lüleci gibi yazılı açıklama yaparak iddialara cevap verdi. Seçim sürecinin centilmenlik içinde ve etik değerlere uygun geçmesini dilediklerini vurgulayan Prof. Dr. Nurettin Lüleci, şunları söyledi:
"Ancak gelinen noktada basında kendisinden 'paralel rektör" olarak bahsedilen Sayın Pakdemirli tarafından şahsımla ilgili olarak yanlış bir algı oluşturulmaya çalışılmış ve hakkımda mesnetsiz olarak 'dışarıdan', 'ithal aday', 'desteği olmayan' ve benzeri ithamlarda bulunulmuştur. Bu iddialar tümüyle algı oluşturmaya yönelik 'paralel panik' söylemleridir. Ben en az diğer tüm adaylar kadar Celal Bayar Üniversiteliyim. Kuruculuktan sonra 10 yıl görev yaptım. CBÜ'den hangi nedenlerle ayrıldığımı Tıp Fakültesi öğretim üyeleri gayet iyi bilmektedir. Üniversitemden ayrı kaldığım dönemde dahi üniversiteme olan aidiyetimi asla kaybetmedim. Geliştirdiğim vizyonumla üzerinde çalıştığımız projelerle üniversitemiz için çalışmalarımı her zaman sürdürdüm. Kendimizi ve projelerimizi anlatma kapsamında yaklaşık 600 öğretim üyeleri ile birebir muhataplığımız oldu. Kendilerinden büyük teveccüh ve destek gördük. Burada tüm öğretim üyesi arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Özellikle mevcut yönetimin üniversite yönetme konusundaki uygulamaları çağdışı ve bilim dışı idi. En göze çarpan husus sindirme, ötekileştirme ve hak yeme (adaletsizlik) odaklı anlatımlardı. Dahası hangi öğretim üyesi bizim yanımızda yer almışsa bizzat Rektör Pakdemirli tarafından saatler süren mobbing uygulamalarına maruz kalmış veya olmadı tehdit edilmişlerdir. Celal Bayar Üniversitesi, mevcut Rektör Prof. Dr. Mehmet Pakdemirli döneminde iyi yönetilememiştir. Devletimizin kendisine verdiği tüm desteklere rağmen bu şans Üniversitemiz adına iyi kullanılamamıştır."
REKTÖR PAKDEMİRLİ'DEN CEVAP GEÇİKMEDİ
Prof. Dr. Lüleci'nin yazılı açıklamasına cevap gecikmedi. Yazılı açıklaya yapan Rektör Pakdemirli, şunları kaydetti:
"Şahsıma yönelik olarak yapılan 'paralel nektör' iddiaları tamamen asılsızdır ve defaatle yalanlanmış olmasına rağmen ısrarla tekrar edilmektedir. Üniversitemizde yetki ve sorumluluk aynı kişide toplanmış olup herhangi bir çıkar grubunun her ne ad altında olursa olsun üniversitemiz karar mekanizmalarında etkin olması mümkün bulunmamaktadır. Üniversitemizin bu dönemde iyi idare edilmediği iddiası da tamamen asılsızdır. 22 yıllık üniversitemiz son dönemde tam bir atılım yapmıştır. 5 fakülte sayısı 11'e, 109 olan ön lisans ve lisans bölüm sayısı 164'e, 40 olan lisansüstü program sayısı 75'e 28 bin olan öğrenci sayısı 44 bine çıkmıştır. Öğrenci sayısını önümüzdeki dönemde 55 bine çıkarma hedefimiz bulunmaktadır. Üniversite olarak kadro propagandası yapmaya ihtiyacımız bulunmamaktadır. Özlük haklarının son dönemde bile olsa herhangi bir karşılık beklenilmeden ilan edilmesi bazı adaylarımızı ve destekleyenlerini rahatsız etmiş olabilir. Vicdan ve insaf sahibi hiç kimse son dönemlerdeki hızlı atılım ve gelişmeleri inkar edemez. Adaylarımız ve etrafında destekleyenlerin büyük çoğunluğu da bu konuda olumlu görüşler beyan etmektedirler. Bütün adaylarımıza çağrım projelerin konuşulduğu, üniversiteyi daha ileriye götürecek atılımların tartışıldığı, karalama kampanyalarının yapılmadığı, temiz ve demokratik bir seçimin gerçekleştirilmesidir. Yüksek Öğretim Kurulu da bizden bunu talep etmektedir."
11 ADAY VAR
CBÜ'de mevcut Rektör Prof. Dr. Mehmet Pakdemirli, eski rektör Prof. Dr. Semra Öncü, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Var, Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Süleyman Sami İlker, Mühendislik Fakültesi öğretim üyesi ve Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Enver Atik, Tıp Fakültesi Kadın Doğum Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Naci Kemal Kuşçu, Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı'nı kuran, Medikal Ozon Terapi Derneği Başkanı Prof. Dr. Nurettin Lüleci, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Maliye Bölüm Başkanı Prof. Dr. Kemal Çelebi, Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Talha Müezzinoğlu, Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Nurettin Gülmez ve Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Nadir Özkuyumcu rektörlük için adaylıklarını açıkladı.

FOTOĞRAFLI

Kaynak: dha