CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar, Türkiye'de Ağustos ayında görülmeye başlanan ve Kocaeli'de de 5 ilçede karantina uygulanmasına neden olan 'Mavi Dil' ve 'Afrika' hastalıkları nedeniyle TBMM'ye soru önergesi verdi. Akar, önergesinde bakanlığın bu hastalığa zamanında müdahale etmediği yolunda iddialar bulunduğunu belirterek, vatandaşların zararının karşılanıp karşılanmayacağını sordu. 
CHP'li Haydar Akar'ın TBMM'de  Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker tarafından cevaplandırılması istemiyle verdiği önergede, Mavi dil hastalığının ilk olarak Temmuz ayında Bulgaristan'da görüldüğünü, Temmuz ve Ağustos aylarında da Türkiye'de yaygınlaştığını, Kocaeli'de de bazı ilçelerde karantine uygulandığını belirtti. Akar'ın cevaplandırılmasını istediği sorular şöyle:
"-Hastalık için yetkililerin gerekli zamanda müdahale etmediği iddiaları doğru mudur?
- Mavi Dil hastalığı ile ilgili Bakanlığınız hangi tedbirleri almaktadır? Tedbirler alınıp gerekli aşılamalar yapılıyor ise hastalığın hala devam etmesini nasıl açıklıyorsunuz?
-Kocaeli İlinde ve hastalığın görüldüğü diğer illerde Ağustos ay’ından bu yana kaç küçükbaş hayvan telef olmuştur?
-Vatandaşlarımız konu ile ilgili bilgilendirilmekte midir? Hastalığın bulaşıcı olması nedeni ile tüm hayvanlarını kaybetme noktasına gelen vatandaşlarımızın zararları karşılanacak mıdır?
-Mavi Dil, Afrika hastalığı ve bunun gibihastalıklalarla mücadele kapsamında hayvan üreticilerine tedavi için gerekli ilaç yardımı yapılmakta mıdır?
-Hastalık için yetkililerin gerekli zamanda müdahale etmediği iddiaları doğru mudur?
-Mavi Dil hastalığı ile ilgili bakanlığınız hangi tedbirleri almaktadır? Tedbirler alınıp gerekli aşılamalar yapılıyor ise hastalığın hala devam etmesini nasıl açıklıyorsunuz?
-Kocaeli ilinde ve hastalığın görüldüğü diğer illerde Ağustos ay’ından bu yana kaç küçükbaş hayvan telef olmuştur?
-Vatandaşlarımız konu ile ilgili bilgilendirilmekte midir? Hastalığın bulaşıcı olması nedeni ile tüm hayvanlarını kaybetme noktasına gelen vatandaşlarımızın zararları karşılanacak mıdır?
-Mavi Dil, Afrika hastalığı ve bunun gibihastalıklalarla mücadele kapsamında hayvan üreticilerine tedavi için gerekli ilaç yardımı yapılmakta mıdır?"

 

Kaynak: dha