Mustafa BAĞDİKEN- Ergün AYAZ/İZMİT (Kocaeli), () - KOCAELİ'de 7 yıl önce başlatılan, daha sonra Doğu Marmara'daki Sakarya, Bolu, Düzce ve Yalova illeri de kapsama alınarak sürdürülen Sektörel Performans Değerlendirme Organizasyonu'nunda ödüller dün akşam dağıtıldı. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık ve TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu'nun da katıldığı törende Büyük Ölçekli Kuruluşlarda Sarkuysan Elektrolitik Bakır Sanayi ve Ticaret A.Ş., KOBİ ‘lerde Güçsan Plastik Kalıp Metal San.ve Tic.A.Ş. büyük ödülü kazanırken, Süreklilik Ödülü'nü ise İmteks Giyim Sanayi ve Ticaret A.Ş. aldı. Jüri Özel Ödülü'ne de Bizimköy Engelliler Üretim Merkezi Vakfı layık görüldü.
Sektörel Performans Değerlendirme Organizasyonu, Doğu Marmara Bölgesi'ndeki başarılı sanayi kuruluşlarını ödüllendirmek amacıyla, Kocaeli Sanayi Odası önderliğinde, PwC Türkiye, Doğu Marmara ABİGEM A.Ş., Doğu Marmara Kalkınma Ajansı ve CNN Türk işbirliğinde ve Bolu, Düzce, Sakarya ve Yalova Ticaret ve Sanayi Odaları koordinasyonu ile düzenleniyor. Bu yıl 7'ncisi yapılan organizasyon dün gece Wellborn Luxury Hoteli’nde gerçekleştirildi. Törene Bilim Sanayi Teknoloji Bakanı Fikri Işık, TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zekeriya Özak, Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Sadettin Hülagü,Kocaeli Sanayi Odası Meclis Başkanı Hasan Tahsin Tuğrul, Gebze Ticaret Odası Başkanı Nail Çiler,Kocaeli Ticaret Odası Meclis Başkanı Bülent Karagöz, Başiskele Belediye Başkanı Hüseyin Ayaz, Sakarya, Bolu, Yalova, Düzce Oda Başkanları ve sanayiciler katıldı.
Yapılan değerlendirme sonunda, Büyük Ölçekli Kuruluşlarda Sarkuysan Elektrolitik Bakır Sanayi ve Ticaret A.Ş., KOBİ 'lerde Güçsan Plastik Kalıp Metal San.ve Tic.A.Ş. büyük ödülü kazanırken, Süreklilik Ödülünü ise İmteks Giyim Sanayi ve Ticaret A.Ş. aldı. Jüri Özel Ödülü'ne de Bizimköy Engelliler Üretim Merkezi Vakfı layık görüldü. Sektör ödülleri değerlendirmesinde de 13 firmaya ödül verildi. Ayrıca törende Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından proje kapsamında en fazla istihdam sağlayan il olma özelliğinde olan Kocaeli'nin en çok istihdam sağlayan kuruluşu olan FORD Otomotiv Sanayi Anonim Şirketi ve POSCO Assan TST Çelik Sanayi Anonim Şirketi'ne ödül verildi.
80 FİRMA İLE BAŞLANDI, 110 FİRMAYA ÇIKTI
Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Başkan Ayhan Zeytinoğlu açılış konuşmasında, bu organizasyonu 2008 yılında 80 firma ile başladıklarını, artarak devam ederek bugün katılımın 110 firmaya ulaştığını anlattı. Zeytinoğlu şöyle devam etti:
"2010 yılında Doğu Marmara Bölgesi'nde yer alan illerimizi de dahil ederek genişlettiğimiz yarışmamızı 2014 yılından itibaren Marmara Bölgesi'ndeki tüm şirketlere açtık. Bursa'dan Bilecik'e, Eskişehir'den Tekirdağ'a birçok yeni ilimiz organizasyonumuza dahil oldu. Bu süreçte OSB'ler, bölgesel kalkınma ajansları, KOSGEB gibi farklı kurum ve kuruluşlar ile işbirliğine girdik. Önümüzdeki yıldan itibaren organizasyonumuza daha geniş katılım olacağına inanıyoruz. Hedefimiz bu organizasyonun tüm Türkiye'de bilinirliğini artırarak, daha prestijli bir organizasyona dönüştürmek.Tabii bu hedefe ulaşabilmek için organizasyonumuzun marka değerini güçlendirmeye çalışıyoruz. 2015 yılında bu doğrultuda daha somut çalışmalar yapacağız"
"YÜKSEK TEKNOLOJİ ÜRÜNÜ SATMALIYIZ"
Ödül töreninde konuşan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Türkiye'nin normalden daha yüksek büyüme hızına sahip olduğunu, bu seviyeye gelmek için de sanayinin ne gibi zorlurlar yaşadığını da iyi bildiğini belirterek, sanayicilerden gelen tüm sorunları tek tek incelediklerini ve çözüm bulmaya çalıştıklarını anlattı. Bakan Işık, Türkiye'de artık yükte hafif pahada ağır yüksek teknoloji ürünleri üretip satması gerektiğini de söylediği konuşmasında, "Bizler sizin gayretinize projelerimizle yetişmeye çalışıyoruz. Sizlerin üretim aşkını arzusunu kırmamak, sizlere destek olmak için gerek ülke genelinde gerek ilimiz özelinde bu çalışmaları büyük bir gayret ve titizlikle yürütüyoruz" dedi. Bakan Işık konuşmasında, Körfez Köprüsü, Kuzey Marmara Otoyolu, duble yola dönüştürülmesi planlanan eski İstanbul Yolu ve Derince Limanı'nın TEM'e bağlantı yollarıyla ilgili bilgiler de verdi.
"ÇOK ÖNEMLİ BİR MERKEZ"
Kocaeli'ne 2 ay önce atanan Vali Hasan Basri Güzeloğlu ise yaptığı konuşmasında, kendisinden önce konuşan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nu 12 yıllık görev süresi içinde çeşitli illerde ağırladığını ve o ille ilgili kendisinin bilgi verdiğini belirtirken, bu kez Kocaeli'yi kendisine Hisarcıklıoğlu'nun anlattığını esprili bir şekilde dile getirdi. Vali Güzeloğlu, Kocaeli'nin dünya çapında iddiasını her geçen gün kararlı adımlarla ortaya koyan bu büyük ülkenin zenginliğini ve büyüklüğünü sağlayan çok önemli bir merkez olduğunu da belirtirken, "İhracata dayalı orta ve üst katma değeri yüksek ürünler ve teknolojik temelli İnovasyon ölçekli bir üretim hedefini Türkiye'de hazırlayıcısı il olmanın sürecini yaşıyoruz. Çok kısa bir süre önce Sayın Cumhurbaşkanımızın onaylarıyla yasalaşan Türkiye ve ilimiz adına çok önemli bir değer olan Gebze Teknik Üniversitesi dahil Bilişim Vadisi, TÜBİTAK'ın merkezi, Türk Standartları Enstitüsü, devam eden Üniversite hazırlık çalışmalarıyla TOSB içerisindeki üniversitemiz ve bütün alt yapılarıyla sanayi üniversite ve iş bu temelindeki bu sinerji inşallah yine Türkiye için Kocaeli'nin önemini, öncülüğünü ortaya koyacak" dedi.
"TÜM KURUMLAR BİRLİKTE HAREKET EDİNCE İŞLER YÜRÜYOR"
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da törende yaptığı konuşmada, ödül töreninin gelenek haline geldiğini, buradan müthiş pozitif enerji aldığını söyledi. Hisarcıklıoğlu, Sektörel Performans Değerlendirme Organizasyonu Ödül Töreni'nden övgüyle söz ederek, "Bu işi çok iyi yapıyorlar. Birlik beraberlik başarıyı getirir. Bu Kocaeli’de var. Kocaeli’de tüm kurumlar birlikte hareket ettiklerinden burada iyi işler oluyor. Kocaeli’de bulunan Kocaeli Sanayi Odası, Kocaeli Ticaret Odası ,Körfez Ticaret Odası ve Gebze Ticaret Odası 5 yıldızlıdır. Bunu ben değil, uluslararası kuruluş takdir ediyor. Paris, Londra ve Berlin odaları hangi standartta hizmet veriyorsa, bu 4 odam da minimum aynı standartta hizmet veriyor" dedi. Hisarcıklıoğlu konuşmasında, açılan şirket sayısında Kocaeli’nin bu yılın ilk on ayı itibariyle yüzde 33’lük oranla Türkiye ortalamasının üzerinde olduğunu, ilk 500 şirket arasında Kocaeli’den 34 şirketin yer aldığını, fabrikası Kocali'de olup merkezleri İstanbul'da olanlar da dahil edildiği takdirde firma sayısının 87’ye çıktığını söyledi.

Kaynak: dha