Ege'nin incisi İzmir'de yasak üstüne yasak geliyor. Valilik tarafından İzmir'de bugün yapılan açıklamaya göre, seçim döneminden önce ilginç bir yasak getirildi. İzmir Valiliği'nin açıklamasına göre, seçim çalışmaları sürecinde kentte yapılacak tüm basın açıklamalarına valilik tarafından yasak getirildi. Basın açıklamalarının yanında protesto eylemleri de böylelikle engellenmiş oldu. İzmir Valisi Mustafa Toprak'ın açıklamaladığı bu kararla, seçim zamanında yapılacak faaliyetlerin kamu güvenliği ve asayişin sağlanması yönünden alındığını belirtti.  İzmir Valiliği, il genelindeki basın açıklamaları ile benzeri faaliyetlerin kamu güvenliği ve genel asayiş yönünden düzenlenmesi amacıyla karar yayınladı.
İzmir Valisi Mustafa Toprak imzalı kararın, Anayasa'nın 25, 26 ve 34. maddeleri ile Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin "Düşünceyi ve kanaatleri açıklama ve yayma hürriyeti" kapsamında yapılacak basın açıklamaları ile benzeri faaliyetlerin kamu güvenliği ve genel asayiş yönünden düzenlenmesinin amaçlandığı belirtildi.

Gerçek ve tüzel kişilerin sorumlulukları ile genel kolluk görevlilerinin görev ve yetkilerini kapsadığının aktarıldığı karara göre, basın açıklamalarında uyulması gereken esaslar şunlar " Siyasi parti , sendika, dernek ve sivil toplum örgütleri, başka siyasi parti, sendika, dernek ve sivil toplum örgütüne ait bina önünde basın açıklaması yapamaz. Basın açıklaması yapmak amacıyla herhangi yer ve noktadan başka yere kamu düzenini bozacak şekilde gösteri amaçlı toplu yürüyüş yapılamaz. Basın açıklaması esnasında el il taşınabilir megafon vb. cihazlar haricinde ses yükselten cihazlar kullanılamaz, bu amaçla sabit platform kurulamaz.

Valilik ve kaymakamlık binaları, adliye binaları, il/ilçe emniyet müdürlüğü binaları, polis merkezi amirlikleri, askeri bina ve tesisleri ile ceza infaz kurumlarının içerisi, önü ve çevresinde, eğitim -öğretim kurumları, hastane ve sağlık kuruluşları ile ibadethanelerin içerisinde ve çevresinde eğitimi, sağlık hizmetlerini ve kişilerin ibadetlerini engelleyecek şekilde, diğer kamu kurum ve kuruluşlarının içerisinde, genel yollar, şehirler arası karayolları ile cadde ve sokaklar üzerinde yaya ve araç trafiğini engelleyecek şekilde, halkın günlük yaşamını zorlaştıran ve zorunlu ihtiyaçlarını karşılamasını engelleyici nitelikte basın açıklamaları yapılamaz."

Karara uymayanların, eylemleri başka suç oluşturmadığı takdirde "5442 sayılı İl İdaresi Kanunu 11/C ve 66. maddeleri"nin delaleti ile "5326 sayılı Kabahatler Kanunu'nun 32. maddesi" hükmü uyarınca idari para cezasıyla cezalandırılacağı kaydedildi.
Editör: TE Bilişim