AYDIN'ın Söke İlçesi'nde bulunan, Batı Anadolu'nun en ilginç coğrafyalarından biri olan Beşparmak Dağları'nın (Latmos) ekoturizme açılması için halkın doğal zenginliklere sahip çıkması istendi.
Beşparmak Dağları'ndaki Karakaya Mahallesi Muhtarı Hümmet Ali Yılmaz, Söke Muhtarlar Derneği Başkanı ve Köprüalan Mahellesi Muhtarı Mustafa Öztürk, Kisir Mahallesi Muhtarı Baki Suna ve Güneyyaka Mahallesi Muhtarı Ali Çıtak ile mahalle sakinlerinin katıldığı bilgilendirme toplantısında Latmos'un doğal ve kültürel kaynak değerleri, tehditleri ve 'Sürdürülebilir turizm, Ekoturizm ve Beşparmak Dağları'nın (LATMOS) Ekoturizm Potansiyelinin Belirlenmesi' konularında sunum yapıldı.
EKODOSD Derneği, Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı ve Karakaya Muhtarlığı işbirliğiyle gerçekleştirilen etkinlikte, bu zengin kültürün yok olmaması için, Latmos'un tüm değerleriyle korunarak madencilik faaliyetlerine kapatılması, ekoturizme açılması ve bölgede yaşayanların Beşparmak Dağları'na sahip çıkmaları istendi. ADÜ Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Tendü Hilal Göktuğ, dünyadaki turizm anlayışının ekoturizm ve sürdürülebilir turizme doğru kaydığını söyleyerek kent yaşamından uzak yerlerin tercih edildiğini belirtti. Latmos'un ekoturizm faaliyetleri için olağanüstü zenginliklere sahip olduğunu vurgulayan Göktuğ, "Bu zenginliklerin hem korunması hem de bölge insanının ekonomisine katkı yapılması gerekir. Hedef, doğal ve kültürel miras potansiyelinin belirlenerek, alt yapı ve teknik organizasyonların yeterliliğini saptamak, kamu ve özel sektör ile yerel halkın ekoturizm duyarlılığının ölçmek, ekoturizm planlamasına ilişkin ziyaretçi yönetimi ile ilgili çeşitli öneriler getirmek olmalıdır" diye konuştu.
Eko Sistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği Başkanı Bahattin Sürücü ise, Karakaya'da bulunan eski okulun doğa ve tarih müzesi niteliğinde ziyaretçi tanıtım merkezine çevrilmesiyle ilgili müracaatta bulunduklarını hatırlatarak "İl Özel İdaresi'nce bir miktar ödenek sağlanmış ve kısmen restoresi yapılmıştı. İl Özel İdareleri kapatıldığından yarım kalan restorenin tamamlaması için Aydın Büyükşehir Başkanlığı'na müracaat edeceğiz. Latmos'un bir tanıtım merkezi kazanmasını umuyoruz" dedi.
Köylerindeki genç nüfusun kentlere taşındığını söyleyen muhtarlar, köylerde giderek insan kalmayacağını öne sürerek, yüzyıllardır devam eden kültürün bir gün bitebileceğini dile getirdi. Son yıllarda yerli ve yabancı turistleri ağırlamaya başladıklarını belirten muhtarlar turizmin gelişmesi halinde köyden kente göçün azalacağını kaydetti. Toplantıda söz alan muhtarlar ayrıca Beşparmak Dağları'nı çevreleyen 11 köyün birleşerek Latmos'u Koruma ve Ekoturizmi Geliştirme Derneği'nin kurulması önerisinde bulundu.

FOTOĞRAF

 

 

Kaynak: dha