Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, doğalgaz ve tezkere konusunda açıklamalarda bulundu.
Bakan Yıldız, Kayseri Valiliği tarafından düzenlenen bayramlaşma töreni öncesinde yaptığı açıklamasında, “Kışa giriyoruz ama hazırlıklarımızı yapıyoruz. Önceki gün Rusya’da değerli meslektaşlarımız ile görüştük. Ukrayna krizinin bizlere sıkıntı oluşturmayacak şekilde çözülmesi için bu gün AB ile, Ukrayna ile birlikte Rusya’nın yapacağı toplantı sonuçlarını hep beraber izleyeceğiz” dedi.
Bakan Yıldız, “Bunun haricinde geçtiğimiz hafta Pazar günü ilk defa Türkiye’de rüzgar enerjisinden elde edilen elektrik o gün komple üretilen elektriğin yüzde 10’una tekabül etti. İnşallah 2014 yılının sonuna kadar rüzgar santralarından elde edilen elektrik yalnızca bu yıl içerisinde 1 milyar dolar daha az doğalgaz ithal etmemize sebep olacak. O yüzden yerli kaynaklarımıza, yenilenebilir kaynaklarımıza çok fazla dikkat etmemiz ve üzerinde yoğunlaşmamız gerekiyor. Su kaynaklarımızın, rüzgar, güneş jeotermal kaynaklar gibi kaynakların günbegün arttığını hep beraber göreceğiz.
Yalnızca Eylül ayı içinde 350 milyon dolarlık yatırım yapıldı enerji sektörüne ve bin 64 enerji santralına ulaşmış olduk irili ufaklı. O yüzden herhangi bir sıkıntı öngörmüyoruz. Ukrayna krizinin çözülmüş olmasıyla birlikte bu bizi daha da iyi bir neticeye ulaştırmış olacak. Ukrayna’daki herhangi bir doğalgaz kesilmesinin her birimizde oluşturacağı sıkıntı malum. Romanya ve Bulgaristan üzerinden gelecek doğalgaz bizim için son derece önemli” diye konuştu.
Tezkere ile alakalı olarak ise Bakan Yıldız, “ Dün tezkere geçti. Bunun anlamı, orada kim varsa barış adına, o barışın gerçekleşmesi adına atılan önemli bir adımdır. Türk’ü, Kürt’ü orada ayrımı yoktur. Sükunet ve barış adına atılacak adımlar vardır. Öncelikle savunma amaçlı ve sınırımızda oluşabilecek herhangi bir riskin bertaraf edilmesine dönüktür. Ama gerekmesi halinde de oradaki her türlü güç kullanılacaktır. Malum Süleyman Şah türbemizin de orada bulunduğu bir yapı içinde bulunuyoruz. Kurban Bayramı’nın bu manada da yalnızca kurbanlıkların kurban edilmesi lazım geldiğini onun dışında en yüce varlık, en şerefli mahluk insanın da gerçek yerine ulaşmasını o bölgede özellikle temenni ediyorum. Tezkere de bunları inşallah temin edecektir.
Ben şunuda tabii söylemeden geçemeyeceğim. Gerek çözüm süreci ile alakalı çok daha katalizör tesiri görecek olan, çok daha olumlu tesiri görecek olan bu tezkereye olumsuz oy verenlerin de bu süreci iyi düşünmeleri gerekiyor. IŞID’e karşı çıkanların özellikle bu tezkereye ‘hayır’ vermiş olmasını çok manidar buluyorum” değerlendirmesini yaptı.
Kaynak: iha