Hüseyin ÖZBALI / ANKARA, ()-ANKARA'nın Mamak İlçesi Akdare Mahallesi'nde yaşlı annesi ile birlikte kalan doğuştan yürüme engelli 37 yaşındaki Vahide Çakır, sağlığına kavuşabilme umuduyla yüzme ezgersizi için gittiği yüzme havuzunda engelli sandalyesinin kırılması sonucu hastanelik oldu. Kolundan, ayaklarından ve belinden yaralanan engelli Çakır, 112 Acil Servis ambulansı ile kaldırıldığı hastanede tedavi gördü. Durumu havuz yöneticilerine bildirdiğini belirten Çakır, "Size buranın uygun olmadığını düşünüyoruz. Havuzumuzu beğenmiyorsanız artık gelmeyin" cevabı karşısında şok olduğunu söyledi.

Ankara'da radyo programcılığı ve sunuculuğu yapan Vahide Çakır, sağlığına kavuşabilmesi için engelli plakalı aracı ile düzenli olarak gittiği Mamak Belediyesi Yüzme Havuzu'nda yüzme egzersizi yaptığını belirtti. Çakır, yüzme egzersizini tamamlayıp, duş almak için kabinde engellilere yönelik duvara monteli demir sandalyeye oturduğunda kırılması sonucu kolundan, ayaklarından ve belinden yaralandığını söyledi. 112 Acil Servis ambulansı ile hastaneye kaldırılan engelli Çakır, durumu havuz yöneticilerine bildirdiğinde özür dileneceği yerde iddiasına göre kendisine verilen cevap karşısında şok olduğunu belirterek, şunları söyledi:

"Son olarak geçtiğimiz Perşembe günü saat 19.00 sıralarında yüzme seansımı tamamladıktan sonra duş almak için girdiğim yerde engelliler için yapılan duş sandalyesine oturunca aniden kırıldı. Kırılmanın etkisiyle düşerek kolumdan, bacağımdan ve belimden yaralandım. 112 Acil Servis ambulansı ile hastanede tedavi altına alındım. Bu durumu telefonla havuz yöneticilerine bildirdim, aldığım cevap karşısında şok yaşadım. Özür dileyecekleri yerde, 'Vahide hanım, siz burada ufak bir sorun yaşamışsınız. Havuzumuzu beğenmiyorsanız artık gelmeyin" denildi. Hastanenin verdiği raporlar 'adli vaka' olarak geçti. Yaşadığım tatsız kazayı ve 'engellilere gereken ilgi ve saygı duyulmuyor' gerekçesiyle durumu yargıya taşımak için Akdere Polis Karakolu'na gidip, ifade verdim. Sağlığıma kavuşmak isterken, sağlığımdan oluyordum".

Yüzme havuzuna her gittiğinde bir problemle karşı karşıya kaldığını belirten Çakır, "Havuz kenarında engelliler için ayrılmış levhalı otopark var. Bu engelli otoparka engelsiz plakalı araçlar park ediyor. Ben engelli olarak ancak 100 veya 200 metre uzaklıkta aracıma park yeri bulup, tekerlekli sandalyemle havuza ulaşabiliyorum. Bu konuda defalarca yetkilere şikayetlerim oldu, ancak hiç dikkate almadılar.Yine havuzda engellilerin kullanacağı tek bir engelli sandalyesi veya akülü aracı yok. Havuz yetkilerine bu şikayetimi defalarca iletmeme rağmen gereken özeni yerine getirmediler. Ben bu havuz yapılırken engelliler için yapılması gereken konularda danışmanlık yapmıştım. Ama engelliler için gereken duyarlılık gösterilmiyor. Ben bu havuza gelmeye devam edeceğim. Engellilere gösterilmeyen ilgiyi ve yapılması gereken şeyler yapılmadığı sürece engelliler adına her konuyu yargıya taşıyacağım" dedi.

FOTOĞRAFLI

 

Kaynak: dha