Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde bazı oda başkanları tarafından kurulan ‘Ereğli İçin Mücadele Platformu’ üyeleri eylem yaparak yöneticilere tepki gösterdi.
Kdz. Ereğli ilçesinde Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Niyazi Özcan’ın öncülüğünde kurulan ve diğer oda başkanlarının da destek verdiği Ereğli İçin Mücadele Platformu, Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları T.A.Ş.’nin (ERDEMİR) ofis binası yanındaki alanda eylem gerçekleştirdi. Eylem nedeniyle polis alana geçişi sağlayan iki yol üzerine barikat kurup ERDEMİR personeli haricindeki araçların geçişine izin vermedi. Polis ekipleri ayrıca eylemin yapılacağı alanı güvenlik şeridi içerisine alarak içeri giren eylemcilerin üzerlerini tek tek aradı. Saat 12.30’da başlayan eyleme CHP Ereğli İlçe Başkanı Hayrettin Kartal, MHP İlçe Başkanı Talat Şeker, BBP İlçe Başkanı Nizamettin Halıcıoğlu ile oda ve derneklerin başkanları katıldı.
ERDEMİR binası yanındaki alanda basın açıklaması yapan platform sözcüsü Niyazi Özcan, OYAK yöneticilerine tepki gösterdi. Erdemir’de uygulanan politikaların Ereğli’ye zarar verdiğini anlatan Özcan, 2006’dan bu yana ilçenin 50 bin göç verdiğini, bin kadar nakliyeci ile 600 kadar sac tüccarının battığını ve icra dairelerindeki dosya sayısının 70 bine ulaştığını iddia etti.
Özcan, açıklamasında, 6 yıl önce “ERDEMİR zarar ediyor, fabrika kapatılacak” korkusunu yayıp işçinin maaşlarından yüzde 35 kesinti yapıldığını belirterek "Bu kesinti için işçileri ikna eden kendi yöneticilerine sarı zarf dağıttılar. Yani işçinin cebinden parasının alınmasına yardım edenlere 50’şer bin lira ödül verdiler. Bunu ERDEMİR işçisi biliyor. Şimdi taşeron sistemini yani kölelik sistemini yaygınlaştırıyorlar. Amaçları asgari ücretle insanları köle gibi çalıştırmak. Şu ana kadar güvenliği özelleştirdiler, limanı özelleştirdiler. Şimdi sırada üretim yerleri var. Bunlar özelleştirmenin de özelleştirmesini yapıp karlarına kâr katmaktan başka bir şey düşünmüyorlar" diye konuştu.
Özcan, konuşmasında, “ERDEMİR’in satış ve satın alma müdürlüklerini Ereğli’den kopardılar, İstanbul’a taşıdılar. Niye biliyor musunuz? Ereğli’deki bizim fırıncımızdan ekmek almamak için, Ereğli pazar yerindeki bizim pazarcımızdan patates, soğan almamak için" iddiasında bulundu.
ERDEMİR özelleşmeden önce ihtiyaçlarını kışladaki, Belen sanayi sitesindeki sanayicilerden karşıladığını anlatan Özcan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Şimdi bir cıvatayı bile Ereğli’den almıyor. Fiyat daha ucuz olmasına rağmen, zaman olarak bizim sanayicimiz siparişi daha kısa sürede teslim etmesine rağmen ve kalite olarak dışarıdakilerden daha iyi olmasına rağmen Ereğli’den bir cıvata bile almıyorlar. Türkiye’nin her tarafından fabrikaya işçi alıyorlar. Ereğli’nin çocukları ise gurbette benzin istasyonlarında, inşaatlarda çalışmak zorunda bırakılıyor."
Özcan’ın ardından konuşan Kdz. Ereğli Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Cevdet Civelek de kimseden haksız bir talepleri olmadığını söyledi.
Yapılan konuşmaların ardından eylemciler olaysız dağıldı.
Kaynak: iha