Zehirli ayakkabılar Türkiye’nin gündemine otururken, Zonguldaklı esnaflar vatandaşlara ayakkabı satın alırken TSE belgesine bakmalarını önerdi.
Son günlerde Çin’den Türkiye’ye geldiği öne sürülen zehirli ayakkabıların insan sağlığına verdiği zarar tartışılırken, piyasada ise zehirli ayakkabıların bulunması için çalışmalar sürüyor. Zonguldaklı esnaf ise toptan ayakkabı satın alırken özellikle yerli üretimi tercih ediyor. Esnaf, ucuza satılan bu ayakkabıların kesinlikle satın alınmamasını ve bilindik marka ürünlerin güvenilir yerlerden satın alınmasını öneriyor. 6 yıldır Zonguldak’ta ayakkabıcılık sektöründe hizmet veren esnaf Erkam Yılmaz, “Çin malı ayakkabılar son zamanlarda popüler oldu. Aslında piyasanın önemli bir kısmında özellikle spor ayakkabı piyasasında bu tarz ürünler çok fazla. Biz esnaf olarak ürünlerimizi satın alırken bildiğimiz yerlerden satın alıyoruz. Ürünün markasına ve Türkiye’de üretilmiş olmasına dikkat ediyoruz. Bunun yanı sıra ayakkabı kutusu üzerinde yer alan TSE belgesine dikkat ediyoruz. Vatandaşın dikkat etmesi gereken konular da bunlar. Bundan sonra vatandaşın ayakkabı satın aldığı esnafı da iyi seçmesi gerekiyor. Ayakkabı satın alırken aldığı firmaya nerede üretildiğini, TSE belgesi olup olmadığını sorması gerekiyor. Müşteriler ayakkabı satın alırken özellikle üzerinde Made in China ve P.R.C. yazan ürünleri satın almamaya dikkat etsinler. Bu konulara dikkat ettikleri sürece gönül rahatlığıyla ayakkabı satın alabilirler. Son zamanlarda çıkan haberlerle birlikte vatandaşlar da bilinçlendi. Müşteriler ayakkabı ‘Çin malı mı? Nerede üretiliyor? Kanserojen madde kullanılmış mı?’ gibi sorular soruyorlar. Biz de gönül rahatlığıyla onlara ürünlerimizin kaliteli ve yerli bilindik markalar olduğunu söylüyoruz. Çin malı satmıyoruz” dedi.
Bu ayakkabılar başta Çin olmak üzere Uzakdoğu ülkelerinde üretilen ve pek çok kırtasiye malzemesinde kullanılan azor boyalarından üretiliyor. Azor boyaların kanserojen etki yaptığı ise klinik deneylerle tespit edildi. Bu boyaların kırtasiye malzemelerinin yanı sıra tekstil ve ayakkabı sektöründe kullanılması ‘risk faktörü’ olarak tanımlanırken, bu tür maddelerin kanserojen etkisi uzun dönemde ortaya çıkıyor. Hayvanlar üzerinde geçmişte yapılan deneylerde bu boyaların mesane kanseri gelişiminde etkili olduğu yönünde bilimsel tespitler yapıldı. Hassas bünyeli çocuklarda boyaların etkileri deride döküntü tarzında görülürken, deri döküntüsüne bağlı alerjik reaksiyonlar gelişip, solunum sorunları oluşturabiliyor.
Kaynak: iha