Afyonkarahisar’da evde beslenen ve fazla havuç yediği için ayakları felç olan "Pamuk" isimli tavşana Eskişehir’de protez takıldı.
Afyonkarahisar’da yaşayan Nur Kavuşan, bir yıldır beslediği ve fazla havuç yediği için sinir sistemi bozukluğu nedeniyle arka ayakları felç olan ‘Pamuk’ adlı tavşanının bir ay süren tedavisi sonuç vermeyince Eskişehir’deki ortopedi şirketi sahibi Niyazi Çapa’yla irtibata geçti. Afyonkarahisar’dan Eskişehir’e gelen Kavuşan, tavşanını Niyazi Çapa’ya teslim ederek protez takılmasını sağladı. 1 saat süren çalışma sonucu protezine kavuşan Pamuk yeniden yürümeye başladı.
Yıllardır hayvanlara ortez ve protez takan Çapa, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Türkiye’de bedensel engelli evcil hayvanlara cihaz protez, atel ve korseler üreterek onlara hizmet vermeye devam ettiklerini belirtti. Pamuk’un protezini 1 saat içinde yaparak yürütmeye başlattıklarını ifade eden Çapa, “Diğer hayvanlarda sıkıntı yaşıyoruz. Özellikle kedilerin atlama, zıplama ve hoplama huyları var. Onlara cihaz takınca ortalığı birbirine katıyor ama köpeklerde ve tavşanlarda böyle bir durum yok. Felçten dolayı arka ayaklarında sürtünmeden kaynaklı yaralar açılmış. Evinde bu tür kedi, köpek hatta kanaryaya kadar herhangi bir ayağını kaybeden hayvan olduğunda müracaat etsinler. Bilmedikleri için müracaat etmiyorlar. Buzağı, keçi, oğlak, onları da yürüttük” dedi.
Öte yandan tavşanının yeniden sağlığına kavuşmasının mutluluğunu yaşayan Nur Kavuşan, Niyazi Çapa’yı internet sayesinde bulduğunu ifade ederek, “Niyazi Çapa’ya telefon ile ulaştım. Bizi davet etti ve tavşanımıza ayağını taktı. Çok havuç yediği için tavşanımın sinir sistemi tıkandı ve arka ayakları felç oldu” diye konuştu.
Kaynak: iha