KAHRAMANMARAŞ'ta 1915 yılında çıkan Fındıcak İsyanı sırasında şehit edilen askerlerin defnedildiği şehitlik, bakımsızlıktan dökülüyor.
Çanakkale Savaşı 1915 yılında devam ederken Kahramanmaraş'ta, Dönüklü Mahallesi'nde çıkan isyanda Genelkurmay Başkanlığı kayıtlarına göre 17 asker şehit edildi. Askerlerin defnedildiği Fındıcak Şehitliği, bakımsızlıktan yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kaldı. Kent merkezine 25 kilometre uzaklıkta bulunan mahalledeki şehitlikteki mezarlar için, toprak kayması ve bakımsızlıktan yok olma tehlikesi ortaya çıktı. Üzerinde Osmanlıca yazıların bulunduğu taşların bir bölümünün kaybolduğu şehitlikteki durumdan rahatsızlık duyan mahalle sakihleri yetkililerin bölgede düzenleme yapmasını istedi.
Dönüklü Mahallesi eski muhtarı Hıdır Yılmaz, şehitliğin onarılması için birçok kuruma başvurduklarını ancak sonuç alamadıklarını belirterek, şöyle dedi:
"Karakola bildirdik, ilgilenen olmadı. Biz de 2008 yılında sel baskınları yüzünden zarar gören şehitliğimiz için internet üzerinden Genelkurmay Başkanlığına dilekçe verdik. Ardından yetkililer geldi, bir ay kadar çalışma yaptılar dereyi ıslah etmek için. O çalışma da yarım kaldı. Yapılan keşif çalışması sonucu karşılarına 17 şehit çıkınca ihaleye çıkarılarak onarımın yapılacağı söylendi. Ama şehitliğin etrafının genişletilmesinin şart olduğunu öğrendik. Belediyeye iki sefer başvuru yapıldı ama kamulaştırma çalışması yapmadı. O yüzden şehitliğin onarımı ertelendi. Biz bu şehitlerimiz için biz elimizden gelen tüm çabayı göstereceğiz. Biz bu günleri gördüysek, bu şehitlerimiz yüzünedir. Fındıcak savaşında ölen şehitliğimiz yapılması için tüm mahalle halkı olarak yetkililere çağrıda bulunuyoruz."
Şehitlerin başka kentlerdeki yakınlarının bayramlarda mezarlığa ziyarete geldiğini anlatan araştırmacı Fahri Kurt yıkık görüntünün adı 'Kahraman' olan kente yakışmadığını ifade ederek, şöyle dedi:
"Ermeniler tarafından 1915’de Zeytun’da isyan ediyorlar. Son isyan bu bölgede gerçekleşiyor. Ermeni isyanını bitiren yer burasıdır. Bu topraklar çok önemlidir. Burada 20 şehidin yattığı kayıtlarda var. Genelkurmay Başkanlığı sisteminde 17 olduğu belirtiliyor. Önemli olan sayı değil. Bu topraklarımız da şehitlerimiz yatıyor. Adı kahraman olan şehrimizde böyle kahramanlarımızın perişan bir şekilde şehitliğinin olması hepimizi üzmektedir. 1998’de Mustafa Kurt öğretmenimiz Genelkurmay'a bu şehitliğin yapılması için dilekçe yazdı. Ancak daha önceki belediye bu bölgeyle ilgilenmedi. Valimiz, Büyükşehir Belediye Başkanımız ve diğer yetkililer burayla ilgilenir ve güzel bir çalışma yaparsa bunun şerefini, onurunu hep birlikte yaşarız."

FOTOĞRAFLI

Kaynak: dha