17 yaşındaki bir genç kız, çıplaklık konusundaki çifte standarda karşı çıkmak için sosyal medyada bir hareket başlattı. Göğüs ucunun fotoğrafını #FreeTheNipple (Göğüs Ucuna Özgürlük) hashtag’iyle Twitter’da yayınlayan Adda Smaradottir adlı genç kadın , milletvekillerinden üniversite öğrencilerine kadar pek çok kadından destek gördü.

Aslında Göğüs Uçlarına Özgürlük (Free The Nipple) hareketi son birkaç yıldır zaten biliniyordu. Uluslararası bir kampanya olan bu özgürlük çağrısı kapsamında, kadınların genel olarak çıplaklıkla ilgili yaşadıkları sorunlara dikkat çekiliyordu. Daha özel bağlamda ise Facebook ve Instagram gibi sosyal medya mecralarında kadınların göğüs görseli paylaşamamasına bir tepki vardı.

Adda Smaradottir’in yeniden canlandırdığı bu hashtag, aralarında politikacılar, anneler, üniversite öğrencileri de bulunan pek çok kadının da katılmasıyla büyüdü. Sonuçta da üniversite öğrencileri 26 Mart’ı “Özgür Göğüs Uçları Günü” olarak ilan etti.

Fotoğraf paylaşanlar arasında İzlanda milletvekillerinden Björt Olafsdottir de var. Olafsdottir mesajında “Bunu çocuk beslemek için kullanıyoruz. Alın da ataerkil yapınıza s…n. #FreeTheNipple” yazdı.

Bazı kadınlar ise, göğüs kanseriyle yaptıkları mücadele sebebiyle deforme olmuş göğüslerinin görselini paylaştılar.

Harekete bir süre sonra erkekler de katıldı.

Editör: TE Bilişim