Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Hava Kalitesi İndeksi(HKİ) hakkında kapsamlı bir bilgilendirme çalışması başlattı.
Bakanlık tarafından Türkiye genelinde 169 ölçüm istasyonunda izlenen hava kalitesi, gelişmiş ülkelerde kullanılan, sağlık etkilerinin de değerlendirildiği ve kamuoyu için daha anlaşılır bir yöntem olan hava kalitesi indeks’i kullanılarak kamuoyu ile paylaşılıyor.
Bakanlık hava kirliliği hakkında farklı kirleticilere ait ölçümleri (partikül maddeler (PM10), karbon monoksit (CO), kükürt dioksit (SO2), azot dioksit (NO2) ve ozon (O3) vatandaşla paylaşırken havadaki kirleticilerin derecelerine göre de hava kalitesinin iyi, orta, hassas, sağlıksız, kötü ve tehlikeli şeklinde görsel grafiğini açıklıyor.
Bakanlık tüm ölçüm istasyonlarının indekslerini hesaplayarak sırasıylawww.havaizleme.gov.tr web sitesinden açıklıyor. Hava Kalitesi İzleme İstasyonları Web Sitesinde İyi, Hava kalitesi iyi seviyededir. Orta: Hava kalitesi sağlık açısından uygun seviyededir, Hassas: Hava kalitesi yaşlılar, çocuklar ve solunum rahatsızlığı olanları etkileyebilecek seviyededir, Sağlıksız: Hava kalitesi sağlığınızı olumsuz etkileyebilecek seviyededir, Kötü: Hava kalitesi önlem alınmasını gerektirecek seviyededir, Tehlikeli: Hava kalitesi ciddi sağlık etkileri oluşturabilecek seviyededir, şeklinde açıklamalı olarak vatandaşların hizmetine sunuluyor.
Kaynak: iha