Hayvan hakları savunucuları, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) Pendik’de yapmayı planladığı hayvan barınağını protesto etmek için açıklama yaptı.

Hayvan hakları savunucuları, Kısırkaya’da yapımı sürmekte olan hayvan barınağının bir benzerinin Pendik’te de yapılacağının duyurulduğunu belirterek, “Amaç, İstanbul’un bir sorunu olarak nitelendirilen sokak hayvan varlığını kökten bitirmektir" iddiasında bulundular.

İBB’nin Pendik’te yapacağını duyurduğu hayvan barınağını protesto etmek amacıyla Vezneciler’de toplanan yaklaşık 200 kişilik gurup, buradan Saraçhane’de bulunan İBB binasına kadar yürüdüler. Bağımsız Hayvan Özgürlüğü Aktivistleri, Dört Ayaklı Şehir, İstanbul Kent savunması, Kısırkayalılar Derneği, Kuzey Ormanları Savunması, Sarıyer Kent Dayanışması, Yeryüzüne Özgürlük Derneği tarafından organize edilen yürüyüşte, “Zafer direnen patilerin olacak", “Domuzları denize indirdiler, köpekleri dağa çıkarmayız", “Kısırkaya ve Pendik’e hayvan tecritine hayır", “İnsan hayvan yan yana, toplama kampına isyanda" döviz ve pankartları taşındı, “Katil İBB hayvanlardan uzak dur", “Ölüm kampına hayır", “Kamp yapma boşuna yıkacağız başına", “İçerde dışarıda kafesleri parçala" sloganları atıldı. Belediye binasının önüne gelen gurup adına hazırlanan yazılı açıklamayı okuyan Seda Elhan, Kısırkaya toplama kampının ardından şehir hayvanları için Pendik’te de benzer bir kampın planlandığını iddia etti. Elhan, yaşam savunucuları olarak yüzyıllardır İstanbul sokaklarında özgürce dolaşan tek bir hayvanı Kısırkaya toplama kampına vermeyeceklerini söyledi.

‘AMAÇ İSTANBUL’UN BİR SORUNU OLARAK NİTELENDİRİLEN SOKAK HAYVANI VARLIĞINI KÖKTEN BİTİRMEKTİR’

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin şehrin tüm canlılarını ilgilendiren kararları mevcut mevzuatı ve toplamsal muhalefeti hiçe sayarak kampı hayata geçirdiğini savunan Seda Elhan, “Kısırkaya, yalnızca on binlerce hayvanın şehrin yağmalanması sürecinde itlaf edileceği bir toplama kampının adı değildir. Aynı zamanda 3. Havalimanı, 3. köprü projeleriyle birlikte, tüm İstanbul’u besleyen Kuzey ormanları ekosisteminin ranta kurban ediliş sürecinin bir diğer ayağıdır. Bizler Kısırkaya toplama kampına ve İBB’nin şehrin tamamında yürüttüğü katliamlara karşı mücadele ederken, Kadir Topbaş yüzölçümü Kısırkayanınkine yakın bir itlaf ve tecrit merkezinin de Pendik’te inşasına başlayacaklarını açıkladı. Amaç, İstanbul’un bir sorunu olarak nitelendirilen sokak hayvanı varlığını kökten bitirmektir" dedi.
Elhan konuşmasını şöyle sürdürdü:

‘PROJELER İPTAL EDİLENE DEK MÜCADELEMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ’

“Pendik toplama kampı için düşünülen arazi, İstanbul’un içme suyunun en az üçte birini karşılayan Ömerli içme suyu havzasının koruma kuşağında bulunmaktadır. Yağmur suyu toplama işlevi de bulunan bu alan; ekolojik bütünlüğü ve orman vasfının geliştirilerek sürdürülmesi gereken İstanbul’un nadir rezerv alanlarından biridir. Kısaca Pendik toplama kampı, Kısırkaya örneğinde olduğu gibi İstanbul’un hem doğası hem de sokak hayvanları için sakıncalıdır. Kısırkaya’da, Pendik’te ve Türkiye ’nin dört bir yanında birer soykırım merkezi olarak işlev görecek kanlı projelere rızamız olmadığını, bu projeler iptal edilene dek mücadeleyi sürdüreceğimizi bir kez daha ilan ediyoruz"
Açıklamanın ardından guruptan ayrılan yaklaşık 10 kişi, belediyenin protokol kapısından içeri girmek istedi, güvenlik güçlerinin izin vermemesi üzerine kapıdan ayrıldılar.
Editör: TE Bilişim