Ferit ASLAN/ DİYARBAKIR, ()- HDP Grup Başkan Vekili Pervin Buldan, ABD'nin Kobani'ye havadan silah ve ilaç yardımı yapmasını değerlendirirken, Türkiye'nin buradan bir ders çıkarması gerektiğini düşündüğünü söyledi. Buldan, "Türkiye bu kadar izlerken, seyrederken Amerika'nın yardımda bulunması, silah desteği yapması anlamlıdır" dedi. Buldan, 'Çözüm Sürecin'in rayına oturup oturmamasının hükümetin bu konuda atacağı somut ve pratik adımlara bağlı olduğunu savundu.
HDP'nin İmralı heyetinde yer alan Grup Başkan vekili Pervin Buldan, ABD'nin dün gece Suriye'nin kuzeyindeki Şanlıurfa'nın Suruç İlçesi'nin karşısındaki Kobani kentine havadan silah ve ilaç yardımı yapması ve çözüm sürecindeki son durumu muhabirine değerlendirdi. HDP'li Buldan, ABD'nin Kobani'ye havadan silah yardımı yapmasını değerlendirirken, şöye dedi:
"Keşke başından; ölümler olmadan, sorun bu kadar büyümeden Kobani'ye silah yardımı yapılsaydı. Türkiye'nin buradan bir ders çıkarması gerektiğini düşünüyorum. Ortadoğu'da dengeler yeniden dizayn edilirken Türkiye bunun dışında kalırsa yazık olur. Dolayısıyla Türkiye'nin başından beri bu yolu izleyip Kobani'ye insani, askeri, hem de lojistik destek yapması anlamlı olurdu. Ne yazık ki Türkiye bu konuda iyi bir sınav vermedi, veremedi. Kobani'de artık ilk günlerdeki gibi çok büyük bir sıkıntı yok. Yine de rehavete kapılmamak gerekiyor. IŞİD hala orada ve saldırıyor. Hala Kobani'yi düşürmeye çalışıyor ama yine de bu konuda Türkiye'nin bence Amerika'yı örnek alarak Bu saatten sonra belki bir şeyler yapması önemlidir."
HDP Grup Başkan vekili Pervin Buldan, Türkiye'nin Peşmergeye Kobani'ye gitmesi için olumlu yanıt verdiğine dair haberlerinin detayını bilmediğini ancak bunların önemli olduğunu söyledi. Buldan, Kobani'ye verilecek her desteğin ayrı bir anlamı ve önemi bulunduğunu, başından itibaren hükümet ile bu konuları konuştuklarını anlatırken, "Bunun içinde her şey var; Hür türlü yardım. Kamuoyuna açık olmadan yapabileceği bir çok yardım vardı. Türkiye hiçbirisine yanaşmadı. Böyle bir anlaşma yapılmışsa değerlendirilir. Bununla ilgili değerlendirme sonra yapılabilir" dedi.
'Çözüm süreci' ve Kandil'de 2 gün önce yaptıkları görüşmeyi de değerlendiren HDP'li Buldan, süreç için bu aşamada her hangi bir adım atılmadığı için Kandil'in, müzakereye geçilmesi konusunda "sözün bittiği yerdeyiz" açıklaması yaptığını söyledi. Buldan, somut bir adım atılmadığı için 'Çözüm süreci'nin rayına oturup- oturmaması konusunun  aslında hükümetin bu konuda atacağı somut ve pratik adımlara bağlı olduğunu anlatırken şöyle devam etti:
"Bu konuda hiç zaman kaybetmeden acilen yapılması gereken şeyler zardır, zamana yaymadan. Somut ve pratik bazı adımlar atarlarsa o zaman deriz ki çözüm süreci rayına oturdu.  Ama bugün şu saatte ben bunu söyleyemem ne yazık ki. Çünkü mesele sadece Kobani meselesi değildir, Kaboni ile ile süreci bir birine bağlıyoruz o ayrı bir konu ama süreç ile ilgili atılması gereken adımlar var. Sayın Öcalan'ın cezaevi koşullarının değiştirilmesi, sekreteryadır, izleme kuruludur, müzakere heyetinin genişlemesidir, sayın Öcalan'ın dışarı ile bağıdır. Bunlarla ilgili. Yol haritasıdır. Yol haritası ne zaman hayata geçecek, yol haritası ne zaman kamuoyu ile paylaşılacak, insanlar merak ediyorlar yol haritasının içinde ne var diyorlar. Bütün bunların hükümet tarafından açıklanması lazımdır. Somu ve pratik adımları bir an önce atması lazımdır. Bir adım bile görebilirsek deriz ki evet çözüm süreci rayına oturdu. Şu saatte bunu söyleyemiyoruz."
  FOTOĞRAFLI

Kaynak: dha