Hayvan hakları savunucusu bir grup, “Hepimiz hayvanız” sloganları eşliğinde Azerbaycan’da katledildiği ileri sürülen hayvanlar için Levent’te bulunan Azerbaycan Başkonsolosluğu’na yürüdü. Grup, yakıldığı iddia edilen köpeklerin temsili küllerini konsolosluğun önüne döktü.
Hayvan Hakları ve Özgürlüğü İnisiyatifi üyesi bir grup, Levent’te bir araya gelerek Azerbaycan’da katledildiği ileri sürülen hayvanlar için Azerbaycan Başkonsolosluğu’na yürüdü. Ellerinde bayraklar ve dövizlerle yürüyen grup, trompet çalarak sloganlar attı. Polisin çevresinde geniş güvenlik önlemi aldığı Azerbaycan Başkonsolosluğu önünde toplanan grup, burada pankart açıp bir süre “Hepimiz hayvanız, yanmakla bitmeyiz” şeklinde slogan attı. Caddede eylem yapan grup, zaman zaman trafiğin aksamasına da neden oldu.
Grup adına basın açıklaması yapan Güray Tezcan, “Bugün burada, 5 Mart 2015 tarihinde Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de gerçekleşen bizlere ve tüm dünyaya gerek çekilen fotoğraflarla, gerekse olay yerinde kaydedilen videolarla ulaşan katliamı, sokak hayvanlarının feci şekilde öldürülüp yakılmasını protesto etmek ve devletlerin tüm canlılara yönelik imha politikalarını teşhir etmek için bir araya geldik. Azerbaycan devletinin sokak hayvanlarına yönelik yok etme ve katliam politikası yalnızca 15 Haziran’da Bakü’de açılışı yapılacak olan Avrupa oyunlarıyla ilgili değil. En son yaşanan olaydan önce de defalarca köpekler, kediler kurşunlandı, öldürüldü. Ya da vücuduna isabet eden kurşunlardan dolayı felçli kalan kedi ve köpeklerin fotoğrafları bize ulaştı” dedi.
Tezcan, “Eurovision şarkı yarışması için pek çok köpeği katlettikleri herkesin malumu. Canlıların ihlal edilen yaşam haklarını, insanın düşünce özgürlüklerine, düşündüklerini ifade etme haklarına da yöneldi. Sokak hayvanlarını ortadan kaldırılması gereken unsurlar olarak gören zihniyet, bu bakış açısını insan hayvan ayırt etmeden pratiğe dökmektedir. Bunun somut örneği Bakü’nün muhalif kesimlere uyguladığı tehdit, fiziksel şiddet ve tutuklamalar. Şuanda Azerbaycan’da sokak hayvanlarının katliamı protesto edilmiyor. Çünkü Azerbaycan protesto edenleri doğrudan içeri alıyor” ifadesini kullandı.
Grup, Azerbaycan’da yakılarak öldürüldüğü ileri sürülen sokak hayvanlarının poşet içerisinde getirdikleri temsili küllerini konsolosluğun önüne döktü. Grup eylemin ardından sessizce ayrıldı.
(İHA)
Kaynak: iha