ÇANAKKALE Savaşları'nın yaşandığı Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı'ndaki Fransız Mezarlığı'ndaki bekçinin kaldığı odanın uydu alıcısı çalındı, savaşta hayatını kaybeden askerlerin isimlerinin yazılı olduğu haç şeklindeki metal levhaların da kesilerek çalınmak istendiği belirlendi.
Geçen ay Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı'ndaki Anzak Koyu, Lone Pine Anıtı, Arıburnu, Sharapnel Valley, Corntnell Steevs Post, Quins Post, The Neck ve Chunk Bair gibi yabancı mezarlıklarda bulunan bronzdan yapılma 8 giriş ve tanıtım levhasıyla bir haritanın çalınmasıyla gündeme gelen bölgedeki hırsızlık olaylarına bu kez Fransız Mezarlığı eklendi. Morto Koyu'nun gerisinde bulunan ve Çanakkale Savaşları'nda yaşamlarını yitiren askerlerin defnedildiği Fransız Mezarlığı'ndan üç gün önce, bekçinin kaldığı odanın uydu alıcısını çalındı. Mezarların üzerinde askerlerin isimlerinin yazılı olduğu haç şeklindeki metal levhaların da kesilerek çalınmak istendiği belirlendi. Haç şeklindeki metal levhalardan ikisini kesen hırsız veya hırsızlar, bölgede devriye gezen jandarma ekiplerini görünce, kestikleri metal parçaları alamadan kaçarak, izlerini kaybettirdi.
Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı Müdürü Ozan Hacıalioğlu, hırsızlık olaylarının, Çanakkale Savaşları'nın 100'üncü yıldönümü törenleri öncesinde yaşanmasının üzüntü verici bir durum olduğunu söyledi.
Geçtiğimiz günlerde de Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı'nda Anzak Koyu'ndaki pirinçten yapılmış 'ANZAC' yazısının harfleriyle, Arıburnu Kitabesi'nde Mustafa Kemal Atatürk'ün bronzdan yapılmış bir yüz portresi, kitabenin Türkçe açıklamasının yer aldığı levha çalınmıştı.

FOTOĞRAF
 


 

Kaynak: dha