Turgay İPEK/ERZURUM, () - ERZURUM Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen, 'Engelli olmak üretime engel değildir' sergisine katılan işitme engelli öğrencilerin sema gösterisi ilgiyle izlendi.
Merkez Yakutiye ilçesinde Büyükşehir Belediyesi'ne ait Kültür Merkezi'nde düzenlenen sergiye protokolün yanı sıra çok sayıda davetli katıldı. Çeşitli etkinliklerin yapıldığı kültür merkezinde sahneye çıkan özel bir rehabilitasyon merkezinin yaşları 6 ila 13 arasında değişen işitme engelli semazen öğrencileri begeni topladı. Çalan müziğin sesini duymadan öğretmenlerinin komutları ile sema yapan 4'ü kız, 6 sessiz semazen gösterilerinin sonunda dakilarca alkışlanırken bazı konuklar da ağladı.
GÖZ GÖRE GÖRE ENGELLİ KALIYORLAR
Öğrencileri 2 haftada yetiştirdiğini söyleyen işitme engelliler öğretmeni Sevda Polat, "Müziği duymadan sema yapmak veya oynamak çok zor. Sahneye çıkan öğrenciler benimle göz temasına giriyor ve verdiğim işaretlerle ritim tutuyor. Çıktığımız her gösteriyi kusursuz tamamlıyoruz. Bu çocuklar çok zeki. Ama bölgede işitme kaybı ya da denge bozukluğu tanısını koyup ve hastaya kulak burun boğaz hekimiyle birlikte tedavi ve rehabilitasyon konusunda danışmanlık yapan bir hekim yok. Maddi güçleri olmadığı için İstanbul, Ankara gibi kentlere gidemiyorlar. Bunlar 7 yaşına kadar ameliyat olmadığı takdirde duyma yitisini kaybediyor" diye konuştu.
KULLANDIĞI TEK AYAĞI İLE RESİM ÇİZİYOR
Öte yandan anne babasının kan uyuşmazlığı nedeniyle, doğduktan sonra sadece sol ayağının kullanabilen bedensel engelli 23 yaşındaki Yusuf Aslan'ın çizdiği resimler sergiye renk kattı. Hayalindeki dünyayı sol ayağı ile tuvale aktaran Yusuf Arslan'ın 2 bine yakın yağlı boya çalışması bulunuyor. Resimlerine, Türkiye'de yaşanan olayların dışında devlet büyüklerinin resimlerini çizip hediye eden Aslan, "Resim benim için hayati önem taşıyor" dedi.

FOTOĞRAFLI

Kaynak: dha