Kısa süre önce İstanbul'un 60 günlük suyunun kaldığı ve susuzluk ile karşı karşıya kaldığına dair haberler çıkmıştı. Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi'nin yaptığı açıklamalar referans alınarak yapılan haberlerin asılsız olduğu ortaya çıkmıştı.
Mucize bir yağış olmaması durumunda İstanbullular 60 gün sonra susuz kalacak ve kuraklıkla karşı karşıya kalacaktı. Özellikle kaçak su kullananların ve fuzuli yere suyu tüketenlerin neden olduğu susuzluk konusuna İSKİ'den açıklama geldi.

İSKİ'nin yaptığı açıklamaya göre İstanbul şehri susuzlukla karşı karşıya değil ancak beyhude bir şekilde su harcanmamasını da altın çizdi.

İSKİ, yapılan tüm hesaplamaların yanlış olduğunu, barajların doluluk oranının % 20.04 olduğunu ve İstanbul'da 174 milyon 68 bin metreküp su olduğunu ifade etti.

Sakarya, Istranca, Melen, Yeşilçay gibi kaynaklardan da İstanbul'a takviye yapıldığı belirtilen açıklamada, sıfır kotunun altında ölü hacim denilen alanda toplamda 100 milyon metreküplük bir kaynak bulunduğunu da vurgulandı.

Yapılan tüm hesaplama ve açıklamaların yanlış olduğu söylenerek Melen Projesi'nin hali hazırda İstanbul'a fazlasıyla su takviyesi sağladığını ve projenin tamamlanması durumunda İstanbul'un günlük ihtiyacının yarısı sadece Melen'den sağlanacak.

Tasarrufla su sıkıntısını çözeceğini düşündüğü için eleştiri toplayan İSKİ, suyun boşa harcanmaması, bilinçli tüketim için çalışmalar yapıldığı ve en önemli su kaybının fuzuli yere su harcamak olduğu belirti. Bu konuda tüketiciler bilgilendirilirse tahmin edildiğinden daha geç susuzlukla karşı karşıya kalınır.
Editör: TE Bilişim